Week van de koloniale geschiedenis

Restauratiepremie voor Muziekkiosk Oostende

Muziekkiosk Oostende
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft een restauratiepremie van ruim 175 duizend euro toegekend aan de Muziekkiosk in Oostende.

De Muziekkiosk op het Wapenplein in Oostende dateert uit 1895 en staat al sinds 1981 op de lijst van beschermde monumenten. De achthoekige kiosk is in eclectische stijl opgetrokken en gebouwd naar een ontwerp van stadsarchitect Theobald Van Hille. De vier lieren boven op de koepel dragen elk de naam van een componist: Grétry (België), Wagner (Duitsland), Rossini (Italië) en Gounod (Frankrijk).Minister Bourgeois naar aanleiding van de premietoekenning:

- advertentie -

Dit subsidiedossier omvat alle werken om de kiosk te restaureren in haar oorspronkelijke glorie. Vooral de slechte bouwfysische toestand van de vloerconstructie vereist een restauratie: de metalen profielen in die constructie zijn zo geroest dat deze vervangen moeten worden. Ook de verdwenen frontons en schilden zullen gereconstrueerd worden op basis van het nog aanwezige materiaal en iconografische gegevens.

De kiosk werd op 2 juni 1895 in gebruik genomen met een concert van muziekmaatschappij Euterpe. Deze ‘Société Euterpe’ ging in 1904 op in de Koninklijke Stadsharmonie Oostende. Tot eind jaren zestig beleefde de kiosk tijdens de zomermaanden hoogdagen: zowel binnen- als buitenlandse fanfares en muziekharmonieën gaven concerten in de kiosk.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: