//

Rijksmuseum verwerft terracotta ‘Mater Dolorosa’

Anoniem, Maria als Mater Dolorosa (ca. 1500-1510) – Rijksmuseum
Het Rijksmuseum Amsterdam heeft een bijzondere aankoop gedaan voor de nieuwe opstelling van het museum. Het gaat om een levensechte Vlaamse terracotta buste van de treurende Maria (ca. 1500-1510), een zogenaamde Mater Dolorosa.

Het werk is aangekocht met gelden van de BankGiro Loterij en vanaf woensdag te zien in de ‘kerst-tentoonstelling’ van het Rijksmuseum, getiteld Geschenk uit de hemel.

Behalve de Mater Dolorosa worden op de tentoonstelling nog een aantal Gotische beelden gepresenteerd, alsmede enkele onlangs gerestaureerde Middeleeuwse schilderijen. De beeldhouwwerken betreffen aanwinsten die in de afgelopen jaren door schenkingen zijn verworven en die nu voor het eerst worden getoond. Daartoe behoren een elegante Brusselse Madonna met Christus, een modern aandoende Petrus in berouw en een aardewerken Pietà.

In de expositie worden verder tien schilderijen getoond, waaronder het schilderij Maria met kind dat is toegeschreven aan de zestiende-eeuwse kunstenaar Adriaen Isenbrant (1490-1551).

Een ander bijzonder schilderij dat getoond wordt is het vijftiende-eeuwse De Heilige Maagschap van de Haarlemse schilder Geertgen tot Sint Jans.

Video over de verworven ‘Mater Dolorosa’

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: