Rijksmuseum verwerft terracotta ‘Mater Dolorosa’

Anoniem, Maria als Mater Dolorosa (ca. 1500-1510) – Rijksmuseum
Het Rijksmuseum Amsterdam heeft een bijzondere aankoop gedaan voor de nieuwe opstelling van het museum. Het gaat om een levensechte Vlaamse terracotta buste van de treurende Maria (ca. 1500-1510), een zogenaamde Mater Dolorosa.

Het werk is aangekocht met gelden van de BankGiro Loterij en vanaf woensdag te zien in de ‘kerst-tentoonstelling’ van het Rijksmuseum, getiteld Geschenk uit de hemel.

Behalve de Mater Dolorosa worden op de tentoonstelling nog een aantal Gotische beelden gepresenteerd, alsmede enkele onlangs gerestaureerde Middeleeuwse schilderijen. De beeldhouwwerken betreffen aanwinsten die in de afgelopen jaren door schenkingen zijn verworven en die nu voor het eerst worden getoond. Daartoe behoren een elegante Brusselse Madonna met Christus, een modern aandoende Petrus in berouw en een aardewerken Pietà.

- advertentie -In de expositie worden verder tien schilderijen getoond, waaronder het schilderij Maria met kind dat is toegeschreven aan de zestiende-eeuwse kunstenaar Adriaen Isenbrant (1490-1551).

Een ander bijzonder schilderij dat getoond wordt is het vijftiende-eeuwse De Heilige Maagschap van de Haarlemse schilder Geertgen tot Sint Jans.

Video over de verworven ‘Mater Dolorosa’

De tentoonstelling Geschenk uit de hemel is van 14 december 2011 tot en met 5 maart 2012 te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: