Dark
Light

Rijksmuseum komt met ‘kerst-tentoonstelling’

Auteur:
1 minuut leestijd

Maria met kind – Adriaen Isenbrant, ca. 1530 (Rijksmuseum)
Het Rijksmuseum Amsterdam toont rond kerst, onder de titel Geschenk uit de hemel, een serie stukken die alles te maken hebben met het kerstverhaal.

Tien schilderijen, die straks onderdeel uitmaken van de opstelling in het nieuwe Rijksmuseum, worden voor het eerst sinds lange tijd getoond. Bijvoorbeeld het schilderij Maria met kind dat is toegeschreven aan de zestiende-eeuwse kunstenaar Adriaen Isenbrant (1490-1551).

Een ander bijzonder schilderij dat getoond wordt is het vijftiende-eeuwse De Heilige Maagschap van de Haarlemse schilder Geertgen tot Sint Jans. Verschillende van de in de tentoonstelling opgenomen schilderijen hebben een intensieve restauratie ondergaan en stralen volgens het Rijksmuseum “als nooit tevoren”.

Naast schilderijen wordt een aantal beelden getoond die onlangs zijn geschonken aan het Rijksmuseum uit de laatste grote privéverzameling Middeleeuwse kunst van Nederland. Daartoe behoren een elegante Brusselse Madonna met Christus, een modern aandoende Petrus in berouw en een aardewerken Pietà. Geschenk uit de hemel is van 14 december 2011 tot en met 5 maart 2012 te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

×