Week van de koloniale geschiedenis

Rijksmuseum komt met ‘kerst-tentoonstelling’

Maria met kind – Adriaen Isenbrant, ca. 1530 (Rijksmuseum)
Het Rijksmuseum Amsterdam toont rond kerst, onder de titel Geschenk uit de hemel, een serie stukken die alles te maken hebben met het kerstverhaal.

Tien schilderijen, die straks onderdeel uitmaken van de opstelling in het nieuwe Rijksmuseum, worden voor het eerst sinds lange tijd getoond. Bijvoorbeeld het schilderij Maria met kind dat is toegeschreven aan de zestiende-eeuwse kunstenaar Adriaen Isenbrant (1490-1551).

Een ander bijzonder schilderij dat getoond wordt is het vijftiende-eeuwse De Heilige Maagschap van de Haarlemse schilder Geertgen tot Sint Jans. Verschillende van de in de tentoonstelling opgenomen schilderijen hebben een intensieve restauratie ondergaan en stralen volgens het Rijksmuseum “als nooit tevoren”.

- advertentie -

Naast schilderijen wordt een aantal beelden getoond die onlangs zijn geschonken aan het Rijksmuseum uit de laatste groteprivéverzameling Middeleeuwse kunst van Nederland. Daartoe behoren een elegante Brusselse Madonna met Christus, een modern aandoende Petrus in berouw en een aardewerken Pietà.

Geschenk uit de hemel is van 14 december 2011 tot en met 5 maart 2012 te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: