Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Stuk van het Jaar-inzending van Gemeentearchief Zaanstad

1 minuut leestijd
Middagdutje bij munitiefabriek - Gemeentearchief Zaanstad
Middagdutje bij munitiefabriek – Gemeentearchief Zaanstad

Middagdutje bij munitiefabriek

Eind negentiende eeuw werd de Artillerie Inrichting (AI) in Zaandam gevestigd. Daarmee kwam de fabriek strategisch binnen de Stelling van Amsterdam te liggen. Gedurende beide wereldoorlogen heeft de Artillerie Inrichting Hembrug – vernoemd naar de naastgelegen spoorbrug – goede zaken gedaan met de productie en verkoop van munitie. De fabriek was jarenlang de belangrijkste werkgever in de Zaanstreek, terwijl de munitie en wapens die gemaakt werden uiteraard een weinig vredelievend karakter hadden.

Op de foto doen medewerkers van de zogenaamde warmperserij een middagdutje op een stapel granaatlichamen (halffabrikaten). Een zestig-urige werkweek met vaak dagelijks grote afstanden te voet van huis naar werk – trein of fiets was te duur – maakte je moe. De pauze van een uur werd dan ook vaak gebruikt voor een middagdutje, waar deed er niet toe. Bijkomend voordeel was dat de pas geperste granaten nog lekker warm waren.

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~


Stuk van het Jaar
Stuk van het Jaar
De Nederlandse archiefwereld is in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. Tijdens de afgelopen editie van de verkiezing, die aansluit bij de Maand van de Geschiedenis, kreeg Historiek mail van verschillende instellingen die hun stuk op onze site wilden promoten. Om het eerlijk te houden hebben we dit jaar besloten alle deelnemende archiefinstellingen in staat te stellen hun stuk op Historiek uit te lichten.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.314 actieve abonnees

"Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief."

Meer informatie

Volg ons: