Dark
Light

Middagdutje bij munitiefabriek

Stuk van het Jaar-inzending van Gemeentearchief Zaanstad
Auteur:
1 minuut leestijd
Middagdutje bij munitiefabriek – Gemeentearchief Zaanstad
Middagdutje bij munitiefabriek – Gemeentearchief Zaanstad

Eind negentiende eeuw werd de Artillerie Inrichting (AI) in Zaandam gevestigd. Daarmee kwam de fabriek strategisch binnen de Stelling van Amsterdam te liggen. Gedurende beide wereldoorlogen heeft de Artillerie Inrichting Hembrug – vernoemd naar de naastgelegen spoorbrug – goede zaken gedaan met de productie en verkoop van munitie. De fabriek was jarenlang de belangrijkste werkgever in de Zaanstreek, terwijl de munitie en wapens die gemaakt werden uiteraard een weinig vredelievend karakter hadden.

Op de foto doen medewerkers van de zogenaamde warmperserij een middagdutje op een stapel granaatlichamen (halffabrikaten). Een zestig-urige werkweek met vaak dagelijks grote afstanden te voet van huis naar werk – trein of fiets was te duur – maakte je moe. De pauze van een uur werd dan ook vaak gebruikt voor een middagdutje, waar deed er niet toe. Bijkomend voordeel was dat de pas geperste granaten nog lekker warm waren.

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~

De Nederlandse archiefwereld was in 2014 in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. We stelden alle deelnemende archiefinstellingen in staat hun stuk op Historiek uit te lichten.
×