Dark
Light

Tentoonstelling: De eeuw van Juliana

“Een koningin en haar idealen”
Auteur:
2 minuten leestijd
De eeuw van Juliana - Impressie van de tentoonstelling
De eeuw van Juliana - Impressie van de tentoonstelling - Foto: Mike Bink / De Nieuwe Kerk

De komende maanden wordt in de Nieuwe Kerk in Amsterdam met een speciale tentoonstelling stilgestaan bij het koningschap van Juliana. Dit ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van haar inhuldiging als Koningin der Nederlanden. De tentoonstelling werd donderdagavond geopend door de bekendste dochter van de hoofdpersoon: prinses Beatrix.

De eeuw van Juliana - Impressie van de tentoonstelling
De eeuw van Juliana – Impressie van de tentoonstelling – Foto: Mike Bink / De Nieuwe Kerk
De tentoonstelling, voluit getiteld De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen, volgt het hele leven van de koningin en vraagt bijzondere aandacht voor de eigenzinnigheid van de vorstin, die ook wel eens ‘vorstin naast de rode loper’ werd genoemd. Dit vanwege het feit dat ze zich soms niets aantrok van het protocol, liet weten eenvoud hoog in het vaandel te hebben en ondanks haar status graag ‘gewoon’ wilde zijn.

In totaal zijn ruim vierhonderd objecten en tweehonderd foto’s te zien. Van persoonlijke bezittingen, beeldende kunst en historische documenten tot avondjaponnen, filmfragmenten en koninklijk servies. Een groot deel van de getoonde objecten is in bruikleen gegeven door de Koninklijke Verzamelingen. Topstukken van de tentoonstelling zijn de inhuldigingsjurk van Juliana, enkele gouden geschenken uit voormalig Nederlands-Indië, kleurrijke angisa’s (hoofdoeken) uit Suriname en de typerende Juliana-brillen. Ook is een originele Rolls Royce met monogram van de vorstin te zien.

Ter voorbereiding van de tentoonstelling reisde het museum met een rood-wit-blauwe Juliana-busje door Nederland om herinneringen en verhalen over Juliana op te halen. Een deel van de hierbij opgehaalde verhalen heeft een plek gekregen in De eeuw van Juliana.

De eeuw van Juliana - Impressie van de tentoonstelling
De eeuw van Juliana – Impressie van de tentoonstelling – Foto: Mike Bink / De Nieuwe Kerk

‘De kus van Jos Brink’

De tentoonstelling probeert ook te laten zien hoe de eeuw van Juliana er precies uitzag. Sommigen loofden de koningin om haar eenvoud en menselijkheid maar tegelijkertijd stond Juliana’s regeerperiode (1948-80) in het teken van herstel, verandering én spectaculaire voorspoed. De Nieuwe Kerk:

“Van de naoorlogse wederopbouw, de onafhankelijkheid van Indonesië en Suriname en de Koude Oorlog tot de komst van grote groepen gastarbeiders, de AOW, echtscheidingen en secularisatie. In de eeuw van Juliana raakte Nederland in een stroomversnelling.”

De eeuw van Juliana - Impressie van de tentoonstelling
De eeuw van Juliana – Impressie van de tentoonstelling – Foto: Mike Bink / De Nieuwe Kerk

In de tentoonstelling komen ook verschillende ooggetuigen aan het woord die vertellen over persoonlijke ontmoetingen met de koningin. Zo haalt een overlevende van de Watersnoodramp van 1953 bijvoorbeeld herinneringen op aan haar ontmoeting met Juliana en de voormalige chefkok van Paleis Soestdijk doet een boekje open. Een van de bekendste momenten uit de Nederlandse televisiegeschiedenis, ‘de kus van Jos Brink’, heeft ook een plek in de tentoonstelling gekregen.

De eeuw van Juliana is niet de eerste Oranje-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk. Eens in de tien jaar presenteert het museum een ‘koninklijke tentoonstelling’. Eerdere presentaties waren Ja, ik wil! (2002), over koninklijke huwelijken en Ingehuldigd! (2013) over de Oranjes en De Nieuwe Kerk.

De tentoonstelling De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen is te zien vanaf zaterdag 15 oktober tot en met zondag 9 april 2023

Boek bij de tentoonstelling: De eeuw van Juliana. Een koningin en haar idealen

×