Week van de koloniale geschiedenis

Teylers toont ‘Description de l’Égypte’

Description de l’Égypte

Bij het Teylers Museum in Haarlem is binnenkort een zeldzame eerste druk van de Description de l’Égypte, het meest prestigieuze boek dat ooit over Egypte werd gepubliceerd, te bewonderen.

Hoewel Egypte al eeuwen tot de verbeelding spreekt was er in Europa lange tijd heel weinig bekend over dit land. Vanaf eind achttiende eeuw kwam hier verandering in. Napoleon Bonaparte startte in 1798 zijn expeditie naar Egypte. Deze expeditie verliep voor de Fransen zowel militair als politiek gezien rampzalig.- advertentie -

Napoleon slaagde niet in zijn doel: Egypte veroveren.

Napoleons expeditie zorgde er echter wel voor dat er veel meer bekend werd over het Oude Egypte. In opdracht van Napoleon bestudeerden honderden geleerden, wetenschappers en kunstenaars de Egyptische beschaving. Ze ontdekten onder meer de Vallei der Koningen bij Thebe en de beroemde Steen van Rosetta. Deze en andere ontdekkingen zorgden er onder meer voor dat de codetaal van de hiërogliefen kon worden ontcijferd en leidde tot een groot aantal publicaties over het oude Egypte.

Tussen 1809 en 1829 verscheen, in drieëntwintig delen, de Description de l’Égypte, het meest prestigieuze boek dat ooit over Egypte werd gepubliceerd. Het boek bevat meer dan zevenduizend pagina’s en meer dan drieduizend afbeeldingen en bevat de eerste encyclopedische beschrijving van de klassieke oudheid, natuur en eigentijdse cultuur van Egypte.

Het Teylers Museum, het oudste museum van Nederland, kocht in 1828 een zeldzame eerste druk van het bijzondere werk. In de tentoonstelling Egypte & Napoleon – Oorlog en onderzoek kunnen bezoekers digitaal bladeren door het monumentale werk. In de historische bibliotheek van het museum bladert een rondleider voor de bezoekers door originele delen van het boek. De historische bibliotheek is normaal gesproken niet toegankelijk voor het publiek. De tentoonstelling loopt van 22 januari tot en met 8 mei 2011.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: