Dark
Light

Obama bekeek ook ‘Victory Boogie Woogie’

Auteur:
1 minuut leestijd
De Amerikaanse President Obama en Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag
De Amerikaanse President Obama en Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag - Foto: Gemeentemuseum Den Haag

De Amerikaanse President Obama en Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag
De Amerikaanse President Obama en Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag
De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag een bezoek gebracht aan het Gemeentemuseum in Den Haag. Hij bekeek daar onder meer het wereldberoemde schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan.

Gemeentemuseum in Den Haag - Foto: CC/Roel Wijnants
Gemeentemuseum in Den Haag – Foto: CC BY-SA 3.0/Roel Wijnants – wiki
Maandag bezocht de president al het Rijksmuseum. Na een korte rondleiding gaf hij daar, vlakbij de Nachtwacht, een korte persconferentie. Dinsdag bezocht hij kort voor het einde van de nucleaire top het Gemeentemuseum. Volgens het museum reageerde de president ook enthousiast op de “schoonheid van het Art Deco gebouw” van architect Berlage uit 1935.

President Obama bezocht de tentoonstelling Mondriaan & De Stijl, waar hij naast de Victory Boogie Woogie ook stilstond bij de Molen bij zonlicht en Bomen aan het Gein van Piet Mondriaan (1872-1944). Het Gemeentemuseum Den Haag bezit de grootste Mondriaancollectie in de wereld.

Victory Boogie Woogie is het laatste, onvoltooide schilderij van Piet Mondriaan. Het beroemde schilderij wordt gezien als een van de hoogtepunten van de twintigste-eeuwse abstracte schilderkunst. Mondriaan wilde met het werk een ode brengen aan de stad New York, de jazz en de vrijheid. “This is a fabulous one”, aldus Barack Obama tijdens zijn bezoek aan het Gemeentemuseum.

Museumdirecteur Benno Tempel:

“De Verenigde Staten boden Mondriaan onderdak tijdens de Tweede Wereldoorlog en Mondriaan gaf de Verenigde Staten de moderne kunst. De belangrijkste naoorlogse Amerikaanse kunstenaars reflecteerden op Mondriaan: Jackson Pollock, Barnett Newman en Mark Rothko. Voor al deze kunstenaars was hij het vertrekpunt”.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×