Week van de koloniale geschiedenis

Obama bekeek ook ‘Victory Boogie Woogie’

De Amerikaanse President Obama en Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag
De Amerikaanse President Obama en Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag
De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag een bezoek gebracht aan het Gemeentemuseum in Den Haag. Hij bekeek daar onder meer het wereldberoemde schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan.

Gemeentemuseum in Den Haag - Foto: CC/Roel Wijnants
Gemeentemuseum in Den Haag – Foto: CC/Roel Wijnants


Maandag bezocht de president al het Rijksmuseum. Na een korte rondleiding gaf hij daar, vlakbij de Nachtwacht, een korte persconferentie. Dinsdag bezocht hij kort voor het einde van de nucleaire top het Gemeentemuseum. Volgens het museum reageerde de president ook enthousiast op de “schoonheid van het Art Deco gebouw” van architect Berlage uit 1935.

President Obama bezocht de tentoonstelling Mondriaan & De Stijl, waar hij naast de Victory Boogie Woogie ook stilstond bij de Molen bij zonlicht en Bomen aan het Gein van Piet Mondriaan (1872-1944). Het Gemeentemuseum Den Haag bezit de grootste Mondriaancollectie in de wereld.

Victory Boogie Woogie is het laatste, onvoltooide schilderij van Piet Mondriaan. Het beroemde schilderij wordt gezien als een van de hoogtepunten van de twintigste-eeuwse abstracte schilderkunst. Mondriaan wilde met het werk een ode brengen aan de stad New York, de jazz en de vrijheid. “This is a fabulous one”, aldus Barack Obama tijdens zijn bezoek aan het Gemeentemuseum.

- advertentie -

Museumdirecteur Benno Tempel:

“De Verenigde Staten boden Mondriaan onderdak tijdens de Tweede Wereldoorlog en Mondriaan gaf de Verenigde Staten de moderne kunst. De belangrijkste naoorlogse Amerikaanse kunstenaars reflecteerden op Mondriaan: Jackson Pollock, Barnett Newman en Mark Rothko. Voor al deze kunstenaars was hij het vertrekpunt”.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: