Dark
Light

Uniek portret Wilhelmina teruggevonden

Auteur:
1 minuut leestijd
De voorstudie van het portret van koningin Wilhelmina - Willem Hofker (Teylers Musem)
De voorstudie van een portret van koningin Wilhelmina - Willem Hofker (Teylers Musem)

De voorstudie van het portret van koningin Wilhelmina - Willem Hofker (Teylers Musem)
De voorstudie van het portret van koningin Wilhelmina – Willem Hofker (Teylers Musem)
Onlangs is een voorstudie teruggevonden van een portret dat Willem Hofker (1902-1981) maakte van koningin Wilhelmina. De vondst is bijzonder omdat het originele schilderij tijdens de oorlog in Nederlands-Indië in het openbaar werd verbrand.

De tekening is vanaf zaterdag te zien in Teylers Prentenkabinet op de tentoonstelling over Willem Hofker die daar dan opent.

Willem Gerard Hofker, die in kringen van schilders als Willem Witsen, Isaac Israels en George Hendrik Breitner opgroeide, is vooral bekend van zijn Indische oeuvre. Zijn schilderijen, tekeningen en etsen zijn met name in Nederland en Indonesië geliefd. Naast zijn beroemde portretten van Balinese mensen, schilderde hij landschappen, naakten, stillevens en staatsieportretten.

In 2000 schonk Maria Hofker-Rueter, de vrouw van de kunstenaar, een groot aantal werken van Willem Hofker, haarzelf en enkele tijdgenoten aan Teylers Museum. De mooiste en meest bijzondere schilderijen en tekeningen uit Teylers collectie zijn vanaf zaterdag te zien in het Teylers Prentenkabinet. Het portret van Wilhelmina, dat in particulier bezit is, krijgt een ereplek op de tentoonstelling.

Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide monografie over de kunstenaar.

×