Venus van Willendorf – Vruchtbaarheidssymbool uit het laatpaleolithicum

In 1908 werd in Oostenrijk, op een vindplaats uit het laatpaleolithicum, een elf centimeter hoog kalkstenen beeldje gevonden. Het stelt een vrouw voor waarvan de geslachtskenmerken zeer expliciet zijn weergegeven. De borsten van de vrouw zijn enorm en daarnaast heeft ze dikke billen, dijen en een duidelijke venusheuvel. Het beeldje is bekend komen te staan als de Venus van Willendorf.

De Venus van Willendorf (CC BY-SA 3.0 - Plp)
De Venus van Willendorf (CC BY-SA 3.0 – Plp)
Deze naam verwijst naar de plek waar archeoloog Josef Szombathy het beeldje begin vorige eeuw vond. Vermoedelijk gaat het om een vruchtbaarheidssymbool, gemaakt tussen 20.000 en 25.000 voor Christus. Mogelijk is een hoogzwangere vrouw afgebeeld. Het origineel bevindt zich in het Natuurhistorische Museum in Wenen. Er zijn in de loop der tijd verschillende kopieën gemaakt. Een daarvan bevindt zich in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Over de oorsprong van het beeld is weinig bekend. Een gezicht is niet afbeeld en ten opzichte van de rest van het lichaam zijn de voeten aan de kleine kant. In de twintigste eeuw zijn er meer van dergelijke prehistorische vruchtbaarheidssymbolen gevonden. De Venus van Willendorf is de meest bekende. De benaming ‘venusbeeld’ is enigszins omstreden aangezien er helemaal geen link is met de Romeinse godin.

Lees ook: Prehistorie – Begrip en periodisering

- advertentie -

Korte video over de Venus van Willendorf

Bronnen

http://www.rmo.nl/tentoonstellingen/archief/europa-verborgen-vondsten/topstukken/venus-van-willendorf
https://nl.wikipedia.org/wiki/Venus_van_Willendorf
http://www.kunstbus.nl/cultuur/venus-van-willendorf.html

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: