Dark
Light

Via Google wandelen door het Rijksmuseum van Oudheden

1 minuut leestijd

Het Rijksmuseum van Oudheden bekijken via het Google Cultural Institute
Het Rijksmuseum van Oudheden bekijken via het Google Cultural Institute
Op de website van het Google Cultural Institute kan sinds dinsdag door het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden gewandeld worden.

Mummiekist van de Egyptische priester Djedmontefanch - Foto: RMO
Mummiekist van de Egyptische priester Djedmontefanch – Foto: RMO


Via Google Cultural Institute zijn hoogtepunten uit de collecties van bijna driehonderd gerenommeerde musea uit de hele wereld online te bekijken in hoge resolutie-afbeeldingen. Op de website zijn tien Nederlandse musea vertegenwoordigd. Street View-weergave werd tot nu toe alleen toegepast in het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Koninklijk Paleis Amsterdam.

De Street View in het Rijksmuseum van Oudheden beslaat alle drie verdiepingen van het museumgebouw. Te zien zijn de vaste tentoonstellingen van de archeologische collectie uit de Klassieke Oudheid, Egypte, oude Nabije Oosten en Nederland van prehistorie tot en met de middeleeuwen. Binnen de Street View kan bovendien op 150 objecten worden geklikt voor meer informatie of een hoge resolutie-foto. In totaal zijn bijna vierhonderd hoogtepunten uit de collectie te zien op Google Cultural Institute, ruim honderd meer dan voorheen op Google Art Project stonden.

Mummiekist als Gigapixel-object

Daarnaast is een drieduizend jaar oude mummiekist van het museum als Gigapixel-object aan de site toegevoegd. Bezoekers kunnen hierdoor inzoomen tot op de kleinste details van de drieduizend jaar oude kist.

Het gaat om de mummiekist van de Egyptische priester Djedmontefanch. Een van de topstukken van het RMO. Google fotografeerde de bont beschilderde mummiekist met speciale apparatuur, op dezelfde manier als een paar jaar geleden met Rembrandts Nachtwacht gebeurde. De foto is dusdanig bewerkt dat tot op de kleinste details van de beschildering kan worden ingezoomd.

×