Voetbalcompetitie in Auschwitz

Barakken in Auschwitz – Foto: CC/Dirgela
Niet alleen in Kamp Westerbork maar ook in Auschwitz werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gevoetbald. Dat blijkt uit een getuigenis van kampoverlevende Louis de Wijze (1922-2009) die de komende tijd in Westerbork wordt vertoond.

Louis de Wijze werd in 1922 geboren in een Joods gezin en groeide redelijk onbezorgd op. Eerst in Boxmeer, later in Nijmegen. Oktober 1942, Louis was toen twintig jaar, werd het gezin De Wijze door de Duitse bezetter



- advertentie -
Monument van de 102.000 stenen

getransporteerd naar doorgangskamp Westerbork. Alleen Louis’ zus Elle wist onder te duiken. Anderhalf jaar verbleef hij in Westerbork. Toen werd hij overgebracht naar Auschwitz.

Bij aankomst bleek er tot Louis verbazing te worden gevoetbald. Hij wist zich snel een plaats in het Joodse elftal te bemachtigen. Door zijn goede voetbalspel wist hij zijn dood in het kamp te vermijden.

Louis de Wijze overleefde de oorlog. Hij werd in Nederland onder meer bekend als de bedenker van het monument van de 102.000 stenen in Kamp Westerbork. Sinds 1995 liggen deze stenen op de voormalige appèl-plaats van het kamp als monument voor diegenen die vanuit Westerbork werden weggevoerd en nooit meer terugkeerden.

Nederlands elftal

Donderdag werd Auschwitz bezocht door het Nederlands elftal. Het idee om het in Polen gelegen kamp te bezoeken kwam van teammanager Hans Jorritsma. Volgens hem is een toernooi meer dan voetbal. Klaas Jan Huntelaar verwachtte vooraf een indrukwekkende trip. Eeder bezocht hij al eens Kamp Westerbork. Huntelaar:

Ik was in die periode geblesseerd, en zat met mijn vriendin en zoontje in een vakantiepark in de buurt van Westerbork. Het was erg interessant en ik denk dat Auschwitz nóg indrukwekkender is. De man die bij ons in het hotel over dat concentratiekamp kwam vertellen, zei dat hij nog steeds geëmotioneerd raakt als hij erover praat. Niet dat ik in Westerbork moest huilen ofzo, maar ook ik voelde in Westerbork wel een soort beladenheid.

Gedurende het Europees Kampioenschap voetbal vertoont het Herinneringscentrum Kamp Westerbork dagelijks de gedocumenteerde getuigenis van Louis de Wijze als onderdeel van de tentoonstelling Het Verdwenen Elftal.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier