Dark
Light

Winnaars van het WK Voetbal voor vrouwen (1991-2019)

Auteur:
1 minuut leestijd
WK Voetbal voor vrouwen - Stadion in Rennes voorafgaand aan de wedstrijd Nederland - Japan (CC BY-SA 4.0 - Pymouss - wiki)
WK Voetbal voor vrouwen - Stadion in Rennes voorafgaand aan de wedstrijd Nederland - Japan (CC BY-SA 4.0 - Pymouss - wiki)

Het wereldkampioenschap voor vrouwen wordt sinds 1991 om de vier jaar gespeeld. Amerika is met afstand het meest succesvolle land. Van de acht finales die tot nu toe zijn afgewerkt, stond het nationale dameselftal van Amerika vijf keer in de finale. Vier keer ging het met de trofee naar huis. Het Nederlands vrouwenvoetbalelftal kwalificeerde zich twee keer voor het prestigieuze eindtoernooi (2015 en 2019). België bereikte het toernooi nog nooit.

Bekijk hieronder een lijst met winnaars van het WK Voetbal voor vrouwen, met daarbij ook de verliezend finalisten.

Winnaars van het WK Voetbal voor vrouwen

Weetjes

  • Formiga tijdens het WK van 2011
    Formiga tijdens het WK van 2011
    Zeven landen kwalificeerden zich tot nu toe altijd voor het eindtoernooi: Brazilië, Duitsland, Japan, Nigeria, Noorwegen, Verenigde Staten en Zweden
  • Amerika ging nooit met helemaal lege handen naar huis. Van de zeven tot nu toe afgewerkte edities won het er vier, daarnaast pakte het een keer zilver en drie keer brons (1995, 2003 en 2007)
  • In 2019 deden er 24 landen mee aan het eindtoernooi. Het is voor het eerst dat zoveel landen zich kwalificeerden. Tijdens de eerste twee edities kwalificeerden zich slechts 12 landen en van 1999 tot en met 2011 deden er 16 landen mee aan het eindtoernooi.
  • Duitsland wist de titel als eerste te prolongeren (2003 en 2007). De Verenigde Staten wonnen het toernooi daarna ook twee keer achter elkaar: in 2015 en 2019.
  • Niemand scoorde tot nu toe vaker op het eindtoernooi dan de Braziliaanse voetbalster Marta Vieira da Silva. Tijdens vijf deelnames aan het toernooi scoorde de aanvallende middenvelder, soms “de vrouwelijke Ronaldinho” genoemd, tot nu toe 17 keer.
  • Ook bijzonder: de Braziliaanse middenvelder Miraildes Maciel Mota (beter bekend als Formiga) heeft enorm veel ervaring. De 41 jarige voetbalster miste nog geen enkele editie van het WK. Toen ze geboren werd (1978) was voetbal in Brazilië overigens nog verboden voor vrouwen.

De trofee:

De trofee van het WK Voetbal voor vrouwen (CC BY-SA 4.0 - Chabe01 - wiki)
De trofee van het WK Voetbal voor vrouwen (CC BY-SA 4.0 – Chabe01 – wiki)
×