Dark
Light

Zilveren Nipkowschijf voor historische dramaserie over de Joodse Raad

2 minuten leestijd
Hoofdrolspelers van de serie 'De Joodse Raad'
Hoofdrolspelers van de serie 'De Joodse Raad' - Beeld: EO

De historische dramaserie De Joodse Raad van de EO heeft donderdag de Zilveren Nipkowschijf gewonnen. Deze juryprijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van Nederlandse mediajournalisten en tv-recensenten van de Nederlandse dagbladen.

In de vijfdelige serie worden de dilemma’s belicht waar leden van de Joodse Raad tijdens de Duitse bezetting voor kwamen te staan. Dit bestuurslichaam werd tijdens de oorlog door de bezetter ingesteld en werd verantwoordelijk voor de uitvoering van de door de Duitsers afgekondigde maatregelen. Hoewel het erop leek dat de Joodse gemeenschap enige mate van zelfbestuur kreeg, werd de Joodse Raad in werkelijkheid de voltrekker van haar eigen ondergang.

De vijf afleveringen van De Joodse Raad werden vanaf maart uitgezonden op NPO 1 en zijn wekelijks door meer dan een miljoen kijkers bekeken. Hoofdrollen worden gespeeld door Claire Bender, Pierre Bokma, Malou Gorter, Monic Hendrickx en Jack Wouterse. Het scenario is geschreven door Roos Ouwehand en Paul-Jan Nelissen. De serie is onder andere gebaseerd op het boek dat journalist Hans Knoop schreef over de Joodse Raad. Het is de eerste keer dat de EO de Zilveren Nipkowschijf wint. De jury spreekt van een ‘monumentale dramaserie’:

Het subtiele script van Roos Ouwehand (Oogappels) neemt de kijker stapsgewijs mee in de gecompliceerde keuzes van Raadsvoorzitter David Cohen (Pierre Bokma), wiens beleid van ‘vertragen en meebewegen met de bezetter om erger te voorkomen’ ook uit goede bedoelingen voortkwam. Het ambigue spel van Pierre Bokma gaat door merg en been. Tegenover hem staat zijn daadkrachtige dochter Virrie (kordaat gespeeld door Claire Bender), die even geloofwaardig tegenovergestelde keuzes maakt. Het zijn juist de gewone mensen en hun dagelijkse dilemma’s die centraal staan, niet de oorlogshandelingen. Een serie die discussie losmaakt over een ongemakkelijk hoofdstuk in de geschiedenis.

Op verzoek heeft de EO in samenwerking met de NPO ook lesmateriaal bij de serie ontwikkeld. Leerlingen leren hierin over de historische Joodse Raad zelf, maar worden ook gemotiveerd om zich in te leven en te verplaatsen in mensen van wie de levens bedreigd worden tijdens een oorlog.

Boek: De Joodsche Raad – Hans Knoop

×