Fout in campagne, geschiedenis herschreven

Parachutisten tijdens operatie Market Garden

Parachutisten tijdens operatie Market Garden


70 jaar Operation Market Garden leugen

De tv-, radio en p.r. campagne voor de viering deze week van 70 jaar Market Garden operatie bevatte een grove historische fout. De spotjes zijn aangepast. Maar wie googlet vindt vele websites met de ongecorrigeerde fout.

“De geallieerde soldaten beginnen een offensief om Nederland te bevrijden”, zo luidde de duiding in vele tientallen radio- en tv-spots voor de herdenking van de Operation Market Garden bij Arnhem in 1944.

Britse paratroopers bij Oosterbeek

Britse paratroopers bij Oosterbeek

In de geschiedschrijving bestaat echter consensus over en heel ander doel van Market Garden: via Nederland een doorbraak forceren naar Duitsland.

- advertentie -

De fout werd opgemerkt door publicist Arthur Graaff die op de website Nieuws WO2 de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend probeert te houden. De stichting Liberation Route was opdrachtgever voor de spot. De woordvoerder erkent de fout. In het bestuur zetelen onder meer de historici De Bevrijding in beeld, waarin hij benadrukt dat de gevechten louter ten doel hadden om de Rijn over te steken richting het vitale Ruhrgebied.

Lenders: “Bestuursleden hadden tevoren geen inzage in de teksten. Hoe gaat zoiets? Je probeert zo dicht mogelijk bij je publiek te komen en daarin ga je wel eens net te ver. Dat mag natuurlijk niet ten koste van de waarheid gaan.”

De spot is inmiddels aangepast. Daar was nog geld genoeg voor binnen het budget, dat dankzij subsidie van de Europese Unie en het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg). De laatste wordt onderhouden door Postcode Loterij, BankGiro Loterij en Lotto.

De spot is inmiddels aangepast en de gewraakte zin verwijderd. Dat is echter niet het geval voor de vele verspreide persberichten met de onjuiste zin en het ANP-bericht dat twee doelen noemde: “In september ging de operatie Market Garden van start, die was bedoeld om Nederland te bevrijden en door te stoten naar Duitsland.”

Graaff telde recent nog 1.700 websites met de foutieve berichtgeving, waaronder sites van gemeenten en de provincie Brabant die meedoen aan de herdenking met onder meer een tocht met voertuigen die deelnamen aan de operatie. De fout herschrijft dankzij de snelheid van internet de geschiedenis.

~ Peter Olsthoorn

Eerder gepubliceerd op leugens.nl

Waaloversteek (Foto Stiwot)
In Nijmegen wordt zondag de Waaloversteek van 1944 nagespeeld. De actie maakte…
Adolf Hitler als baby
Geboortehuis van Adolf Hitler - ccOm te voorkomen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: