Trouwring dichteres Maria Tesselschade gevonden

De ring die deze zomer in een beerput in Alkmaar werd gevonden, is hoogstwaarschijnlijk de trouwring van de beroemde schrijfster Maria Tesselschade Roemers Visscher (1594-1649) geweest. Dat meldt de gemeente Alkmaar.

Gegraveerd glas van Maria Tesselschade gevonden (gemeente Alkmaar)

Gegraveerd glas van Maria Tesselschade gevonden (gemeente Alkmaar)

Er is de laatste veel onderzoek gedaan in een oude beerput aan de Langestraat in Alkmaar. Dit archeologisch onderzoek volgde op een brand die op 1 januari 2015 woedde. Het huis bij de vindplaats behoorde vroeger tot de duurste in de stad. Uit archiefonderzoek is gebleken dat het pand bewoond werd door de sociale top. De beroemde schrijfster Maria Tesselschade Roemers Visscher woonde er vanaf 1629.

In de beerput is onder meer gegraveerd glas ontdekt. En afgelopen zomer werden ook een schoen en een diamanten ring gevonden. Inmiddels is bekend hoe oud het sieraad is. Op basis van de zeer specifieke vorm van het slijpsel kan de ring volgens juwelenhistoricus Martijn Akkerman vroeg in de jaren twintig van de zeventiende eeuw gedateerd worden. Maria Tesselschade trouwde in 1623 met Allard Crombalch. De gemeente Alkmaar:

“Op basis van deze zeer scherpe datering, de context van de vondst, het feit dat er in die periode niemand anders gewoond heeft op dit kavel aan de Langestraat die rond die tijd in het huwelijk getreden is concluderen de gemeentelijk archeologen dat de ring en de schoen met aan zeer zekerheid grenzende waarschijnlijkheid van Maria Tesselschade Roemers Visscher zijn geweest.”

Volgens de onderzoekers is de vondst van landelijke historisch belang. Behalve de twee aan haar hand toegeschreven Roemers in het Rijksmuseum en bewaard gebleven correspondentie van haar hand zijn er verder geen (persoonlijke) spullen van de schrijfster overgebleven. De gedane vondsten scheppen een meer tastbaar beeld van de vrouw.

- advertentie -

Meer Archeologie
Boek: Canon van Alkmaar

De HMS Terror
In het poolgebied ten noorden van Canada is het wrak van de…
DNA-test voor skelet in Antikythera-scheepswrak (Still YouTube)
In het befaamde Antikythera-scheepswrak hebben archeologen delen van een menselijk skelet gevonden.…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: