/

40.000 jaar oude kunst gevonden op Sulawesi

Grotkunst Sulawesi (Nature)
Grotkunst Sulawesi (Nature)

In een grot op het Indonesische eiland Sulawesi hebben onderzoekers rotstekeningen gevonden die zeker 40.000 jaar oud zouden zijn. Het gaat daarmee volgens de onderzoekers om de oudst bekende grotkunst ter wereld.

Afb: Nature
Afb: Nature
Het bestaan van de tekeningen is al langer bekend, maar men ging er altijd van uit dat ze ongeveer 10.000 jaar oud waren. Uraniumdatering heeft nu echter aangetoond dat sommige van de tekeningen al 40.000 jaar geleden zijn gemaakt.

Dit is bijzonder, omdat men er tot nu toe van uit ging dat de rotskunst in Europa ontstond. Schilderkunst blijkt nu echter geen exclusief Europees verschijnsel. De onderzoekers, die over hun bevindingen publiceren in het magazine Nature, suggereren zelfs dat kunst mogelijk al ontstond voordat de mens zich uit Afrika verspreidde.

Op Sulawesi zijn onder meer afbeeldingen gevonden van verschillende handen. De oudste blijkt 40.000 jaar geleden te zijn gemaakt en de jongste ongeveer 17.500 jaar geleden. Ook zijn er afbeeldingen van dieren aangetroffen.

Cave art in the tropics

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: