/

Beeld ‘De verwoeste stad’ mogelijk verplaatst

Het bekende monument De verwoeste stad van Ossip Zadkine wordt mogelijk verplaatst. Momenteel staat het beeld nog op Plein 1940 maar veel Rotterdammers zijn voor een verplaatsing naar een plein voor het nieuwe Centraal Station.

De verwoeste stad werd gemaakt naar aanleiding van het bombardement op Rotterdam. Het werd op 15 mei 1953 onthuld. Het bronzen beeld stelt een man zonder hart voor. Dit staat symbool voor het hart van Rotterdam dat bij het bombardement van 1940 werd vernietigd. De stad kreeg het beeld cadeau van de directie van de Bijenkorf.

Veel Rotterdammers noemen het beeld Jan Gat. In de stad is momenteel discussie gaande over de plaats van het beeld. Veel Rotterdammers vinden dat het beeld een prominente plek bij het nieuwe Centraal Station verdient.

De gemeente laat nu onderzoeken of verplaatsing cultuurhistorisch en technisch haalbaar is. Ook wordt gekeken of de nabestaanden van kunstenaar Ossip Zadkine geen bezwaren hebben tegen een verplaatsing.

‘De verwoeste stad’ mogelijk verplaatst

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: