Week van de koloniale geschiedenis

Beeld ‘De verwoeste stad’ mogelijk verplaatst

'De Verwoest Stad' van Ossip Zadkine
‘De Verwoest Stad’ van Ossip Zadkine
Het bekende monument De verwoeste stad van Ossip Zadkine wordt mogelijk verplaatst. Momenteel staat het beeld nog op Plein 1940 maar veel Rotterdammers zijn voor een verplaatsing naar een plein voor het nieuwe Centraal Station.

De verwoeste stad werd gemaakt naar aanleiding van het bombardement op Rotterdam. Het werd op 15 mei 1953 onthuld. Het bronzen beeld stelt een man zonder hart voor. Dit staat symbool voor het hart van Rotterdam dat bij het bombardement van 1940 werd vernietigd. De stad kreeg het beeld cadeau van de directie van de Bijenkorf.

Veel Rotterdammers noemen het beeld Jan Gat. In de stad is momenteel discussie gaande over de plaats van het beeld. Veel Rotterdammers vinden dat het beeld een prominente plek bij het nieuwe Centraal Station verdient.

De gemeente laat nu onderzoeken of verplaatsing cultuurhistorisch en technisch haalbaar is. Ook wordt gekeken of de nabestaanden van kunstenaar Ossip Zadkine geen bezwaren hebben tegen een verplaatsing.

- advertentie -

‘De verwoeste stad’ mogelijk verplaatst

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

3 Comments Join the Conversation →