Bernardo Vincelli en de Bénédictine

Geschiedenis met een smaakje
/
2 minuten leestijd
Bernardo Vincelli en de Bénédictine in een glas-in-loodraam (CC BY-SA 3.0 - Tinodela - wiki)
Bernardo Vincelli en de Bénédictine in een glas-in-loodraam (CC BY-SA 3.0 - Tinodela - wiki)

Iedereen kent de vraag “wat eten wij vandaag” En het antwoord is meestal: “een soepje, aardappelen, vlees en groente en een toetje”. De werkelijkheid is vaak grappiger. Want ook al staan wij er niet bij stil, met een bintje, een chateaubriand met bismarckgarnituur en een pêche melba verorberen wij in feite een bord met beroemdheden.

In deze rubriek worden de achtergrondverhalen van diverse culinaire woordmakers beschreven.

Bernardo Vincelli en de Bénédictine

Bénédictine (CC BY-SA 3.0 - Хрюша - wiki)
Bénédictine (CC BY-SA 3.0 – Хрюша – wiki)
Bénédictine is een uitgesproken en gecompliceerde likeur met weelderige aroma’s van kruiden en fruit. Dat het een goddelijk drankje is zal menigeen beamen. Deze goudgele likeur heeft haar smaak dan ook door de eeuwen heen bewezen. Omstreeks 1500 werd naar verluidt de eerste Bénédictine bereid door de Italiaanse Benedictijn dom Bernardo Vincelli in de oude abdij van Fécamp in Normandië. De drank was bedoeld als levenselixer. Het heeft misschien niet het leven verlengd, maar zeker aangenamer gemaakt. De monniken van Fécamp hebben de Bénédictine driehonderd jaar gemaakt, tot de Franse Revolutie, toen het recept verloren raakte.

Alexander le Grand

De Bénédictine zoals we die nu drinken werd in 1863 bereid door de wijnhandelaar Alexander le Grand uit Fécamp. Hij had het recept van dom Bernardo Vincelli gevonden in de familiearchieven en bewerkte het. Omdat deze drank een groot succes was, wilde hij de monnik eren.

Hij noemde de likeur niet alleen Bénédictine, maar ook schreef hij op het etiket de lijfspreuk van de Benedictijnen D.O.M.: Deo Optimo Maximo, wat betekent aan God, de voortreffelijkste en hoogste. Alexander le Grand bouwde in Fécamp ook het Palais Bénédictine, dat niet alleen de likeur produceert, maar ook zijn geschiedenis toont door middel van glas in lood, beelden en andere kunstwerken.

27 kruiden

Aan het begin van de twintigste eeuw begonnen sommigen Bénédictine en Brandy te mengen om een iets minder zoete drank te maken. Vooral Amerikanen deden dit. Het fabricageproces van Bénédictine duurt drie jaar en er worden 27 kruiden gebruikt. De drank wordt gezoet met suiker en honing en tenslotte gekleurd met saffraan.

~ Girbe Buist
www.buistbelevingsprojecten.nl

Ook interessant: Gimlet: zo ontsnapten de Britse zeelieden aan scheurbuik
…en: César de Choiseul, graaf van Plessis-Praslin en de pralines

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

Een tipje van de sluier oplichten – Herkomst van de uitdrukking

Hierna verschenen

Snipverkouden zijn – Herkomst van de uitdrukking