Dark
Light

Life toont foto’s Ardennenoffensief

Auteur:
2 minuten leestijd

Op de website van het Amerikaanse tijdschrift Life is een galerie te vinden met 31 foto’s van het Ardennenoffensief. De foto’s zijn afkomstig uit het rijke archief van Life. Het was zondag 68 jaar geleden dat dit Duitse offensief van start ging.

Life over het Ardennenoffensief
Het Ardennenoffensief was het laatste grote Duitse offensief dat plaatsvond van 16 december 1944 tot 28 januari 1945. Na het succesvol beëindigen van operatie Overlord rukten geallieerde troepen op in de richting van Duitsland. Hun voorste linies bereikten op verschillende plaatsen de Duitse Siegfriedlinie. Ook aan het Oostfront behaalden de Sovjets steeds meer succes. Hierdoor leek het einde van het Derde Rijk zeer nabij. Hitler had echter nog een verassing in petto in de vorm van operatie “Wacht Am Rhein”. De Duitse dictator wilde vanuit de Ardennen de geallieerde troepen aan het Westfront overvallen. Hij wilde de Maas oversteken en doorstoten tot aan Antwerpen. Er moest een breuk ontstaan tussen de Britse en Amerikaanse troepen.

De locatie van het Duitse offensief in de Ardennen was voor de geallieerden onverwacht. Ook de vrij massale inzet van Duitse troepen en materieel hadden zij op dit tijdstip van de oorlog niet meer verwacht. Het geallieerde leger was in de Ardennen slecht voorbereid op een grootscheeps Duits offensief. Het werd daarom een zware slag waarin zowel aan Duitse als aan geallieerde zijde veel slachtoffers vielen. Het door Hitler verwachte succes bleef echter uit. Weliswaar kon hij de geallieerde opmars richting het hart van het Derde Rijk enige weken uitstellen, maar zijn troepen slaagden er niet in de Maas over te steken.

Life is een fotomagazine uit de Verenigde Staten. Het eerste nummer verscheen op 23 november 1936. Verschillende beroemde fotografen hebben voor Life gewerkt, waaronder Robert Capa. Veel bekende foto’s van de Tweede Wereldoorlog werden eerst gepubliceerd in Life, zoals die met de matroos die een vrouw kust tijdens de viering van VJ-Day in New York op 27 augustus 1945. Behalve van de Tweede Wereldoorlog deden fotografen van Life ook verslag van de Korea-oorlog en de Golfoorlog. Tegenwoordig verschijnt Life als wekelijkse weekendbijlage bij een aantal Amerikaanse kranten.

De foto’s van het Ardennenoffensief, in de Verenigde Staten beter bekend als “The Battle of the Bulge”, tonen onder meer de evacuatie Belgische burgers, gesneuvelde militairen, het dagelijks leven van Amerikaanse soldaten en de executie van Duitse krijgsgevangenen die van spionage beschuldigd zijn. Een klein deel van de foto’s is in kleur.

~ STIWOT

Boek: Het Ardennenoffensief – Antony Beevor
Meer Tweede Wereldoorlog

×