Dark
Light

Lijst van winnaars van de Ronde van Spanje (Vuelta)

Van Gustaaf Deloor tot Sepp Kuss
Auteur:
3 minuten leestijd
Ronde van Spanje (Vuelta) in Málaga
Ronde van Spanje (Vuelta) in Málaga (CC BY-SA 4.0 - Frog17 - wiki)

De ronde van Spanje is een grote wielerronde die sinds 1955 jaarlijks wordt verreden. Samen met de Tour de France en de Giro d’Italia behoort hij tot de drie grootste internationale wielerrondes.

Logo van de Vuelta
Logo van de Vuelta
Hoewel de ronde van Spanje, officieel Vuelta Ciclista a España, sinds 1955 jaarlijks wordt verreden, is de wielerronde eigenlijk al een stuk ouder. De eerste editie vond namelijk al plaats in 1935. In de jaren hierna werd de ronde ook verschillende keren verreden, maar was nog geen sprake van een jaarlijkse traditie. In de jaren 37 tot 40 werd er bijvoorbeeld niet gereden vanwege de Spaanse Burgeroorlog en tijdens de Tweede Wereldoorlog kon de ronde ook niet ieder jaar georganiseerd worden.

Leiderstrui

De Vuelta is normaal gesproken de laatste van de drie grote wielerrondes die in het jaar wordt verreden, meestal in de late zomer, eind augustus en september. De leider in het algemeen klassement draagt tijdens de etappe een rode trui. Dit is echter niet altijd zo geweest. Vroeger kende Ronde van Spanje ook periodes witte, gele, oranje en gouden leiderstruien.

Het eindklassement van de ronde van Spanje is tot nu toe zeven keer gewonnen door een Belg en twee keer door een Nederlander. Gastland Spanje heeft in totaal veruit de meeste eindoverwinningen (32). Het laat daarmee de nummers twee (Frankrijk, 9x) en drie (België, 7x) op de ranglijst ver achter zicht.

Hieronder vind je een overzicht van alle individuele winnaars tot nu toe:

Lijst van winnaars van de Ronde van Spanje

×