Dark
Light

Mogelijk toch groot onderzoek naar geweld Indië

Auteur:
1 minuut leestijd
Foto gemaakt tijdens de koloniale oorlog (verzetsmuseum.org)
Foto gemaakt tijdens de koloniale oorlog (verzetsmuseum.org)

Het kabinet sluit een groot, nieuw onderzoek naar de oorlog in voormalig Nederlands-Indië niet meer uit. Dat melden de NOS en de Telegraaf.

Het boek van Rémy Limpach: 'De Brandende kampongs van Generaal Spoor'
Het boek van Rémy Limpach: ‘De Brandende kampongs van Generaal Spoor’
Later vandaag verschijnt een boek over de periode 1945-1949 van de hand van de Zwitsers-Nederlandse historicus Rémy Limpach. Volgens deze onderzoeker waren mishandeling, marteling, ‘standrechtelijke’ executies en ‘brandende kampongs’ tijdens de koloniale oorlog (vroeger vaak politionele acties genoemd) schering en inslag. Het beeld dat Nederlandse militairen slechts bij uitzondering excessief geweld gebruikten is volgens hem dan ook onjuist.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft aangegeven dat het kabinet binnen twee maanden met een reactie komt op Limpach’s boek, getiteld: De brandende kampongs van Generaal Spoor. De historicus gebruikte voor zijn studie naar eigen zeggen bronnen die historici tot nu toe links lieten liggen. Deze ondersteunen volgens hem het standpunt dat het Nederlandse leger, onder leiding van generaal Spoor, op grote schaal extreem geweld als wapen inzette.

Verantwoordelijkheid

De koloniale oorlog werd lange tijd beschouwd als een betrekkelijk ‘schone’ oorlog. Sinds eind jaren zestig komen er echter steeds meer berichten naar buiten over buitensporig optreden door Nederlandse militairen. Minister Koenders naar aanleiding van de verschijning van het boek:

“Nederland heeft verantwoordelijkheid om in de geschiedenis te kijken, die zwarte bladzijde kan niet zomaar omgedraaid worden. Ook wij moeten in het reine komen met onze geschiedenis.”

Het ministerie van Defensie heeft inmiddels al gesproken met vertegenwoordigers van de veteranen. In een reactie laat minister Jeanine Hennis-Plasschaert weten niets uit te sluiten. Ook een eventueel vervolgonderzoek niet.

D66 pleitte vorig jaar al voor een “allesomvattend onderzoek” naar Nederlands geweld in Indonesië. Drie jaar daarvoor hadden de directeuren van drie onderzoeksinstituten, waaronder het NIOD, al gepleit voor een groot nieuw onderzoek naar het militaire optreden van Nederland in voormalig Nederlands-Indië in de jaren 1945-1949. Het toenmalige kabinet zag daar toen niets in. Mogelijk komt dit onderzoek er nu echter toch. En dan mede naar aanleiding van de studie van Rémy Limpach.

Boek: De Brandende kampongs van Generaal Spoor – Rémy Limpach

×