Dark
Light

Nederlandse oorlogsgraven in Javazee verdwenen

Kabinet wil nader onderzoek
Auteur:
1 minuut leestijd
HMS Exeter onder vuur tijdens de Slag in de Javazee
HMS Exeter onder vuur tijdens de Slag in de Javazee

Twee Nederlandse oorlogswrakken voor de kust van Indonesië, de Hr.Ms. De Ruyter en Hr.Ms. Java, lijken van de zeebodem te zijn verdwenen. En een derde oorlogswrak, dat van Hr. Ms. Kortenaer, lijkt gedeeltelijk verdwenen. Dat meldt het ministerie van Defensie.

Slag in de Javazee (defensie.nl)
Slag in de Javazee (defensie.nl)
Een internationaal team van duikers ontdekte de vermissing van deze oorlogsgraven recent. De schepen vergingen op 27 februari 1942 tijdens de Slag in de Javazee. Daardoor vonden 915 Nederlandse marinemannen een zeemansgraf, onder wie schout-bij-nacht Karel Doorman en 259 marinemannen van Indonesische origine.

De toedracht van de verdwijning kan momenteel nog niet vastgesteld worden. Het kabinet wil dat hier nader onderzoek naar wordt verricht.

Met het oog op de 75ste herdenking van de Slag in de Javazee op 27 februari 2017 wilde het Karel Doormanfonds duiken naar de wrakken om zo de locaties vast te leggen voor de nabestaanden en toekomstige generaties, en daarmee de status van oorlogsgraf te benadrukken. Ook bood de expeditie de kans om de wrakken in kaart te brengen met het oog op bescherming en behoud van deze herdenkingsplekken. Er zijn sporen op de locaties aangetroffen die duidelijk maken dat de duikers wel op de juiste locaties aanwezig waren.

Het ministerie van Defensie:

“Wrakken van oorlogsschepen zijn oorlogsgraven en vormen de laatste rustplaats van onze omgekomen militairen. Grafschennis is een uitermate ernstig vergrijp dat de overlevenden, nabestaanden, de Koninklijke Marine en het kabinet diep raakt. De nog in leven zijnde overlevenden van de Slag in de Javazee zijn persoonlijk door het Karel Doormanfonds geïnformeerd over deze ontdekking. Ook de nabestaanden zijn per brief op de hoogte gebracht.”

Slag in de Javazee

In februari 1942 was Surabaya de laatste grote geallieerde vlootbasis in Zuidoost-Azië. Een geallieerd eskader vertrok op 26 februari 1942 uit deze haven om de Japanse invasie van Oost-Java te verhinderen. Het eskader, bestaande uit Nederlandse, Britse, Amerikaanse en Australische marineschepen, stond onder leiding van de Nederlandse schout-bij-nacht Karel Doorman. Bij het treffen met de Japanse vloot op 27 februari 1942 ten noorden van Surabaya werden de drie Nederlandse marineschepen Hr.Ms. Kortenaer, Hr.Ms. Java en het vlaggenschip Hr.Ms. De Ruyter tot zinken gebracht.

Boek: Slag in de Javazee – Oorlog tussen Nederland en Japan

×