Dark
Light

‘Oekraïners bevrijdden Auschwitz’

2 minuten leestijd
Auschwitz (cc - Emmanuel Dyan)
Auschwitz (cc - Emmanuel Dyan)

De grote herdenking van de bevrijding van Auschwitz moest vooral over slachtoffers gaan, zo liet de organisatie eerder weten. Enkele dagen voor de herdenking gaat het echter voor​al over politiek. De Russische president Vladimir Poetin woont de herdenking niet bij en een Poolse minister heeft de Russen beledigd door te beweren dat het kamp werd bevrijd door Oekraïners.

Omdat het Rode Leger op 27 januari 1945 het beruchte kamp Auschwitz bevrijdde, werd die dag door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Holocaust Memorial Day. De Poolse minister Grzegorz Schetyna ​zei ​deze week in een radio-interview dat het Oekraïense soldaten waren die het kamp bevrijdden. Dit tot woede van de Russen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog enorme verliezen leden.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels officieel gereageerd. In een verklaring laat het ministerie verontwaardigd weten dat algemeen bekend is dat Auschwitz werd bevrijd door het Rode Leger en dat ook bekend is dat leger bestond uit soldaten van allerlei etnische groepen.

“Men moet ophouden om de geschiedenis zo te bespotten en de anti-Russische hysterie niet gebruiken om oneerbiedig te doen over degenen die hun leven voor de bevrijding van Europa gaven.”

Auschwitz werd op 27 januari bevrijd door het Eerste Oekraïense Front. Anders dan de naam wellicht doet vermoeden, bestond dit leger niet enkel en alleen uit Oekraïners. Voor oktober 1943 heette het leger het Voronezh Front. Het kreeg zijn nieuwe naam aan de bevrijding van Oekraïne.

Jonge overlevenden van de Holocaust, kort na de bevrijding van Auschwitz, januari 1945 (cc - USHMM)
Jonge overlevenden van de Holocaust, kort na de bevrijding van Auschwitz, januari 1945 (cc – USHMM)

Uitnodiging

Dinsdag wordt de bevrijding van Auschwitz groots herdacht, in aanwezigheid van een groot aantal hoogwaardigheidsbekleders. Het is dan precies zeventig jaar dat het beruchte kamp werd bevrijd. Namens Nederland reist koning Willem-Alexander af naar Polen.

President Poetin van Rusland is niet aanwezig. Volgens Russische officials komt dit doordat de organisatie dit jaar geen officiële uitnodiging stuurde naar de verschillende wereldleiders. In plaats daarvan werden er brieven gestuurd naar ambassades waarin vrij algemeen gevraagd werd de namen door te geven van de hoogwaardigheidsbekleder die de herdenking bij wilden wonen. Zo’n algemene brief is volgens de officials onvoldoende om de hoogste machtsregionen te bereiken. In plaats van Poetin woont nu waarschijnlijk Sergej Ivanov de herdenking bij. Hij is de stafchef van het Kremlin.

Lees ook: De bevrijding van Auschwitz – 27 januari 1945

×