Week van de koloniale geschiedenis

‘Oudste recepten uit de Middeleeuwen gevonden’

In Groot-Brittannië is een manuscript uit de twaalfde eeuw opgedoken waarin enkele recepten zijn beschreven. Onderzoekers spreken van het oudste kookboek uit de Middeleeuwen.

De vondst werd gedaan in een klooster in Durham. Het gaat vooral om recepten voor sauzen bij onder meer schapenvlees, varkensvlees, kip en eend. De teksten zijn rond 1140 geschreven en daarmee zijn ze honderdvijftig jaar ouder dan de oudste recepten die tot nu toe bekend waren uit de Middeleeuwen. De teksten zijn geschreven in het Latijn.

Medische recepten

Het manuscript bevat volgens de universiteit van Durham vooral medische recepten. De sauzen blijken bedoeld te zijn geweest om de gezondheid van mensen mee te verbeteren. Een van de recepten komt volgens het manuscript uit Poitou, een voormalige provincie in het westen van Frankrijk. Volgens de onderzoekers bewijst dit dat internationale reizigers in de Middeleeuwen recepten overbrachten naar Durham.

De ingrediënten bestaan voornamelijk uit peterselie, peper, knoflook, mosterd en koriander.

- advertentie -

Later deze maand gaan studenten archeologie, Engels en geschiedenis in een restaurant in Newcastle proberen de sauzen en gerechten na te maken. Een aantal dagen daarna worden de schotels tijdens een lezing als middagmaal geserveerd.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: