Premier Israël: Moslim bracht Hitler op idee Holocaust

Merkel corrigeert Netanyahu: Holocaust was Duitse misdaad
/////
3 minuten leestijd
Moefti Amin al-Husseini van Jeruzalem op 28 november 1941 in Berlijn in gesprek met Adolf Hitler.
Moefti Amin al-Husseini van Jeruzalem op 28 november 1941 in Berlijn in gesprek met Adolf Hitler.

Dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu uitgerekend door zijn Duitse collega Angela Merkel tot de orde werd geroepen zal door hem ongetwijfeld als vernederend zijn ervaren. Maar hij had het er ook naar gemaakt. Als uitvloeisel van zijn wellicht begrijpelijke campagne tegen Arabische staten die het bestaansrecht van Israël ontkennen, herhaalde Netanyahu dit weekeinde het in anti-islamitische kringen populaire verhaal dat uitgerekend een moslim Adolf Hitler er toe heeft aangezet om tot de Holocaust over te gaan.

Merkel was, via haar woordvoerder Steffen Seibert, duidelijk in haar reactie:

“Alle Duitsers kennen de geschiedenis van de moorddadige rassenoorlog van de nationaal-socialisten, die leidde tot een breuk met de beschaving. Dit wordt op alle Duitse scholen onderwezen met één belangrijke reden: het mag nooit worden vergeten. Wij weten dat de verantwoordelijkheid voor deze misdaad tegen de menselijkheid van Duitse origine is en dat veel Duitsers er de verantwoordelijkheid voor dragen.”

‘Hitler wilde Joden niet uitroeien’

Netanyahu deed zijn uitspraken woensdag op het Congres van Wereldzionisten in Jeruzalem. Volgens hem wilde Hitler alleen maar de Joden uit Europa verdrijven. Maar de Moefti van Jeruzalem, Amin aj-Hoesseini, die Hitler op 28 november 1941 in Berlijn bezocht, wees der Führer op de consequenties:

“Als de Joden worden verdreven, dan komen ze allemaal hier (naar Palestina). Hitler vroeg hem toen: ‘Wat moet ik dan met hen doen?’ De Moefti: Verbrand ze’”

Netanyahu over Hitler en de Moefti:

“This attack and other attacks on the Jewish community in 1920, 1921, 1929, were instigated by a call of the Mufti of Jerusalem Haj Amin al-Husseini, who was later sought for war crimes in the Nuremberg trials because he had a central role in fomenting the final solution. He flew to Berlin. Hitler didn’t want to exterminate the Jews at the time, he wanted to expel the Jews. And Haj Amin al-Husseini went to Hitler and said, “If you expel them, they’ll all come here.” “So what should I do with them?” he asked. He said, “Burn them.” And he was sought in, during the Nuremberg trials for prosecution. He escaped it and later died of cancer, after the war, died of cancer in Cairo. But this is what Haj Amin al-Husseini said. He said, “:The Jews seek to destroy the Temple Mount.”

Het officiële verslag van de bijeenkomst van Hitler en de Moefti, zonder de aangehaalde passage, is overigens bewaard gebleven.

Wannsee-conferentie

De theorie dat de moefti had aangezet tot de Holocaust sluit feilloos aan bij het feit dat de Wannsee-conferentie, waar zou zijn besloten tot een ‘definitieve oplossing’ van het ‘Jodenprobleem’ (Endlösung der Jodenfrage) plaatsvond op 20 januari 1942, twee maanden later. Onder de aanwezigen waren Reinhard Heydrich en Adolf Eichmann.

Zyklon B
Zyklon B
Voor de invasie van de nazi’s woonden er ongeveer 175.000 Joden in Kiev. Bij de intocht van het Duitse leger in september 1941 hadden zo’n 100.000 Joden de stad weten te ontvluchten, maar hun aantal kon worden aangevuld door razzia’s in de omgeving. Eind september begon er bij het ravijn Babi Jar in Kiev een massamoord op voornamelijk Joden, die aan de rand van het ravijn een nekschot kregen. Het drama is imponerend beschreven door Laurent Binet in HhhH – Himmlers hersens heten Heydrich. De stank van rottende lijken veroorzaakte een hinderlijke insectenplaag; zo moest het dus niet…. Daarna werd Zyklon B in gaskamers de ‘oplossing’.

Met Zyklon-B vonden in Auschwitz al experimenten plaats in september 1941. Ook werd in november 1941 al begonnen met de bouw van het vernietigingskamp Belzec. Bovendien waren de Joden in de door de Duitsers, dankzij het Molotov-Ribbentroppact met de Sovjet-Unie veroverde Poolse gebieden, vogelvrij geworden, wat zich uitte in verschillende pogroms. De massavernietiging van de Joden was, al ruim voor het bezoek van de moefti, in volle gang gekomen.

Weet Netanhayu dat allemaal niet? Dat is bijzonder onwaarschijnlijk. Met zijn toespraak heeft de Israëlische premier zich schuldig gemaakt aan een bijzonder kwalijke manier van geschiedsvervalsing. Hij heeft zijn eigen geloofwaardigheid enorme schade toegebracht.

~ André Horlings

Boek: Heinrich Himmler. De architect van de holocaust

André Horlings is journalist en van 'vlak na de oorlog' (1945), wat mogelijk zijn interesse verklaart in o.m. geschiedenis en de Tweede Wereldoorlog. Schreef o.m. boek Arnhem Spookstad, over de evacuatie van Arnhem in september 1944 en verzorgde de (eind)redactie voor De verzwegen deportatie over het Duitse dwangarbeiderskamp Rees (1944-1945), dat 'erger was dan andere erge kampen'. Verzorgde in 2011 twee uitvoerig gedocumenteerde verhalen: Bruidegom achter prikkeldraad, over de krijgsgevangenkampen voor officieren in Stanislau en Neubrandenburg (1942-1945) en Het drama van de SS Pavon, over ruim 1400 Nederlandse soldaten die kort na het begin van de oorlog op een schip bij Duinkerken door de Duitsers werden gebombardeerd: 50 doden.

Sinds begin 2012 medewerker van Historiek.net; leverancier van gevarieerde artikelen over heden en verleden; actueel, informatief of historisch (zie hierna). Bladert graag in Google Books.

Zie ook archief sinds 1995.

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties