Dark
Light

Reisbibliotheek, 1757

1 minuut leestijd
Reisbibliotheek, 1757 (KB)
Reisbibliotheek, 1757 (KB)

Deze prachtige boekband werd in 1757 in Middelburg gemaakt door de van oorsprong Zweedse boekbinder Suenonius Mandelgreen. Hij bevat geen boek maar een miniatuurboekenkastje en was een geschenk bij de geboorte van Willem Zelandus van Borssele, de zoon van de ‘eerste edele’ van Zeeland.

De gulle gevers waren de boekverkopers A.L. Callenfels en L. Taillefert en Mandelgreen zelf. Onder de miniatuurboekjes bevinden zich een bijbel, een boekje over de vaderlandse geschiedenis en een liedboekje. De miniatuurboekjes zijn allemaal in het midden van de achttiende eeuw gedrukt en stuk voor stuk in mooi versierde bandjes gebonden. Er is geen ander voorbeeld van een dergelijke reisbibliotheek uit Nederland bekend. Lees hier meer.

Vorige topstukVolgende topstuk

Boek: Honderd hoogtepunten uit de Koninklijke Bibliotheek

Voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur was in 2014 een expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteerden de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: een reisbibliotheek uit 1757. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

×