Museum Het Rembrandthuis toont dit najaar vijfenzeventig zeventiende-eeuwse tekeningen afkomstig uit Leiden, de geboortestad van Rembrandt. Het gaat om meesterwerken uit de collectie van de Universiteit Leiden, van de hand van bekende kunstenaars als Hendrick Goltzius, Rembrandt, Jan Lievens, Govert Flinck en Jan van Goyen.
In 1814 kwam de Universiteit Leiden in bezit van de bijzondere verzameling tekeningen en prenten, dankzij een legaat van de weduwe van Jean Theodoor Royer. De collectie is sinds die tijd door schenkingen en aankopen sterk uitgebreid. De universiteit koopt nog steeds tekeningen aan, nu vooral van hedendaagse kunstenaars. De verzameling maakt onderdeel uit van de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden.
Het Rembrandthuis:
Uit de 1500 zeventiende-eeuwse tekeningen die zich in de collectie van de Leidse Universiteit bevinden, is voor de tentoonstelling in het Rembrandthuis een zorgvuldige selectie gemaakt. Daarin zijn de belangrijkste genres vertegenwoordigd: bijbelse verhalen, landschap en zeegezicht, portret, scènes uit het dagelijkse leven, figuurstudies en planten en dieren.

Hoogtepunt van de tentoonstelling is de studie die Rembrandt maakte als voorbereiding voor zijn ets Adam en Eva (1638). Bijzonder is daarnaast de grootste tekening van Rembrandts voormalige vriend in Leiden Jan Lievens, getiteld Mucius Scaevola voor koning Porsenna.
De tentoonstelling, getiteld Leiden viert feest! Hoogtepunten uit een academische collectie, loopt van 17 oktober 2014 tot en met 25 januari 2015.
Uitgave bij de tentoonstelling: Leiden viert feest!
Openingsfoto: Tekening van Huygens (Rembrandthuis)