Dark
Light

Wrak Amerikaanse onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog gevonden

Auteur:
1 minuut leestijd
Het wrak van de USS Harder
Het wrak van de USS Harder (The Lost 52 Project / US Navy)

In de Zuid-Chinese Zee nabij de Filipijnen is het wrak van de Amerikaanse onderzeeër USS Harder (SS-257) gevonden. Ruim tachtig jaar geleden werd dit schip tijdens een vijandelijke aanval in de buurt van Luzon, het grootste eiland van de Filipijnen, door de Japanners tot zinken gebracht.

Het wrak is op een diepte van 914 meter gevonden door The Lost 52 Project, een organisatie die als doel heeft 52 Amerikaanse onderzeeërs te vinden die verloren gingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De USS Harder is de dertiende onderzeeër die is gelokaliseerd.

USS Harder
USS Harder
Het wrak zou nog grotendeels intact zijn. Aan bakboordzijde, net achter de commandotoren, is wel een groot gat aangetroffen. De onderzoekers vermoeden hierdoor dat de USS Harder werd geraakt door een dieptebom.

De onderzeeër was uitermate succesvol en bracht in de oorlogsjaren voor zover bekend de meeste Japanse oorlogsschepen tot zinken. Volgens het History and Heritage Command (NHHC) van de Amerikaanse marine bracht het tijdens een van zijn laatste oorlogspatrouilles in vier dagen tijd drie Japanse torpedobootjagers tot zinken en werden twee andere vijandelijke schepen zwaar beschadigd. Door deze aanvallen zag de Japanse Keizerlijke Marine zich gedwongen haar strategische plannen aan te passen.

Het motto van de USS Harder was toepasselijk Hit ‘em harder (Raak ze harder).

Boek: Geïllustreerde duikboten encyclopedie

Bronnen

-https://www.bbc.com/news/articles/ceqq8gn014xo
-http://www.lost52project.org/Harder-Expedition.html
-https://en.wikipedia.org/wiki/Lost_52_Project
×