Beschermde status voor drie patrouilleschepen

Foto: Marinecomponent

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft deze week de voorlopige bescherming ondertekend van drie patrouilleschepen. Het is de bedoeling dat de schepen binnen een jaar de status van definitieve bescherming krijgen.

Het gaat om drie patrouilleschepen, ook wel vedetten genoemd, die behoren tot de weinige militaire schepen die nog steeds varen: de patrouilleschepen P902 Libération, P901 Leie en P904 Sambre. De vedetten dateren van 1953-1954 en zijngebouwd in het Duitse Regensburg, waar tien schepen patrouilleerden op de Rijn als onderdeel van de bezettingsmacht van Duitsland na de Tweede Wereldoorlog.

- advertentie -

Minister Bourgeois naar aanleiding van de verleende beschemde status:

De patrouilleschepen zijn in de loop der jaren afgestoten door de marine en verspreid geraakt, soms tot ver in het buitenland. Slechts twee van de tien schepen vonden hun weg naar musea. In mijn varend erfgoedbeleid streef ik naar het behoud van het maritiem patrimonium met een historische en technologisch-wetenschappelijke waarde.

Wat de minister betreft getuigen de schepen niet alleen van de internationale politieke situatie in Europa vlak na de Tweede Wereldoorlog, maar ook van de “langdurige aanwezigheid van het Belgische leger in West-Duitsland”.

Maarten van Rossem - Foto: CC/Jos van ZettenHistoricus en…
Once Upon a Secret - Mimi AlfordEen maîtresse van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: