Dark
Light

Begraafplaats slachtoffers pest gevonden in Londen

Auteur:
1 minuut leestijd
Archeoloog bij een van de gevonden skeletten - Foto: Crossrail
Archeoloog bij een van de gevonden skeletten - Foto: Crossrail

Bij de aanleg van een spoorlijn in Londen zijn de graven van dertien personen gevonden die in de veertiende eeuw overleden, hoogstwaarschijnlijk aan de gevolgen van de pest. De vondst werd gedaan in de wijk Farringdon, in het centrum van de stad.

Archeologen bij de gevonden skeletten – Foto: Crossrail
De dertien skeletten lagen tweeënhalve meter onder grond, in twee rijen. Ze zijn inmiddels blootgelegd. Vermoed wordt dat de slachtoffers rond 1349 werden begraven. Niet uitgesloten wordt dat men op een begraafplaats is gestuit waar in de veertiende eeuw zo’n vijftigduizend pest-slachtoffers werden begraven.

In oude bronnen wordt over zo’n begraafplaats gesproken en hoewel er in de afgelopen eeuwen veel is gebouwd in de wijk Farringdon is de begraafplaats nooit gelokaliseerd.

In de veertiende eeuw verloor Europa bijna de helft van zijn inwoners aan de pest. Ook Groot-Brittannië en Londen werden zwaar getroffen.

De skeletten zijn inmiddels overgebracht naar het Museum of London Archaeolog en zullen daar de komende tijd nader worden onderzocht. Wetenschappers hopen onder meer dna te kunnen bemachtigen waarmee eventueel ontdekt kan worden welke bacterie verantwoordelijk was voor de pest.

×