Dark
Light

Gebouwen Binnenhof toe aan groot onderhoud

Auteur:
1 minuut leestijd
Binnenhof in Den Haag - cc Ralf Roletschek
Binnenhof in Den Haag - cc Ralf Roletschek

Binnenhof in Den Haag - cc Ralf Roletschek
Binnenhof in Den Haag – cc Ralf Roletschek
De gebouwen van het Binnenhof in Den Haag zijn toe aan een grote onderhoudsbeurt en renovatie. Dat schrijft voormalig minister Liesbeth Spies.

Het historische gebouwencomplex wordt gerekend tot de top honderd van Nederlandse monumenten. Hoe oud het Binnenhof precies is, is niet bekend. Algemeen aangenomen wordt dat het terrein van het Binnenhof in 1229 door graaf Floris IV van Holland werd gekocht. Een van de bekendste gebouwen aan het Binnenhof is de Ridderzaal. Deze werd in de dertiende eeuw gebouwd onder graaf Willem II. Het was aanvankelijk de feestzaal van het grafelijk kasteel en had een houten dak.

Het portaal en de twee torenspitsen werden eind negentiende eeuw tijdens een restauratie ontworpen door de bekende Nederlandse architect Pierre Cuypers.

De renovatieronde die nu op stapel staat heeft geen betrekking op de Ridderzaal. Volgens het ministerie moeten de gebouwen van de Eerste en de Tweede Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken onder handen genomen worden. De panden zouden technisch ‘op’ zijn. Ook de brandveiligheid van de monumentale panden moet omhoog door brandwerende compartimenteringen aan te brengen.

Voormalig minister Spies van Binnenlandse Zaken heeft aan haar ambtgenoot Blok (Wonen en Rijksdienst) aangegeven dat de panden aan renovatie toe zijn. Blok, die de voormalig minister gevraagd had de zaak te onderzoeken, heeft nog geen besluit genomen. Hij laat het Rijksvastgoedbedrijf een plan en een begroting maken voor groot onderhoud en een renovatie. Het is de bedoeling dat in de loop van 2015 een besluit genomen wordt.

×