Herdenking slavernijverleden in Amsterdam

Nationaal monument slavernijverleden - Foto: CC/ArthenaIn het Oosterpark in Amsterdam is zondag de jaarlijkse Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden gehouden. De herdenking werd dit jaar onder meer bijgewoond door premier Mark Rutte en de Amsterdamse burgemeester Eberhard.

De premier hield een toespraak en zei onder meer het te betreuren dat slavernij in Nederland zo lang gewoon was is gebleven. Volgens de premier hebben “oneigenlijke argumenten vóór de slavernij het gewonnen van het enige argument dat telt: namelijk dat ieder menseigenaar is van zijn eigen leven”.

- advertentie -

Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft in Suriname en de Nederlandse Antillen. Met vijf procent van de slavenhandel was Nederland een belangrijke speler op het wereldtoneel. In totaal werden er door Nederland naar schatting 550.000 slaven verscheept.

Met de afschaffing van slavernij was Nederland tamelijk laat. De Britten hadden slavernij al dertig jaar eerder afegschaft de Fransen zelfs al tijdens de revolutie van 1794.

Bij het nationaal monument slavernijverleden werden zondagmiddag kransen gelegd. Tijdens de kranslegging nam Barryl Biekman van het Landelijk Platform Slavernijverleden onverwachts het woord. Zij sprak zich uit tegen de stopzetting van subsidie aan het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee). Dit instituut, dat de slavernijherdenking tot nu toe steeds organiseerde, houdt vanwege de stopzetting van subsidie per 1 augustus op te bestaan.

Lees ook: Toespraak premier Rutte op Nationale herdenking Nederlands slavernijverleden (2012)

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: