Hezbollah – Politieke partij en militante beweging

Militante sjiitische moslims en politieke beweging
///
2 minuten leestijd
Hezbollah - Politieke partij en militante beweging (CC BY 2.0 - yeowatzup - wiki)

De Hezbollah-partij, ofwel de ‘Partij van God’, is zowel een groep militante sjiitische moslims als een politieke groepering in Libanon. Hezbollah is in 1982 ontstaan en wordt door onder meer Nederland en de Verenigde Staten als een terreurorganisatie beschouwd. De Europese Unie heeft de militaire tak van Hezbollah ook bestempeld als zijnde terroristische organisatie.

Tegenwoordig heeft de beweging in bepaalde gebieden van Libanon praktisch de macht in handen, ondanks dat op papier de Libanese regering aan de macht is.

Ontstaan en doelen van Hezbollah

In 1982 werd Hezbollah opgericht, met hulp van Iran, als verzetsbeweging tegen Israël, dat delen van Zuid-Libanon bezet hield. Via guerrilla-aanvallen en zelfmoordaanslagen met bommen probeerden ze de Israëliërs te demotiveren en verjagen. Militair werd en wordt de beweging gesteund vanuit Iran en Syrië. In 1992 werd Hassan Nasrallah, een charismatisch sjiitische geestelijke, de leider van Hezbollah. Het oorspronkelijke doel van de beweging was tweeledig:

  1. De vestiging van een islamitische staat in Libanon.
  2. Zuid-Libanon en de stad Jeruzalem vrijmaken van Israëlische bezetting.

In 1985 gaf Hezbollah een politiek program uit, waarin zij haar kerndoelen formuleerde. De openingszinnen van het manifest luiden als volgt:

“Wij zijn de zonen van de oemma (islamitische gemeenschap), de Partij van God, wier voorhoede met hulp van God Iran heeft overwonnen en aldaar een islamitische staat heeft gesticht. Wij gehoorzamen aan één leider, die wijs en rechtvaardig is, onze leermeester en rechter, Ayatollah Ruhollah Musawi Khomeini (1902-1989). Onze cultuur is niet ingewikkeld en gebaseerd op de Koran, de soenna en de sharia. Ons militair apparaat kan niet los beschouwd worden onze beweging, elk van on is – mocht het nodig zijn – een strijder om de Heilige Oorlog (jihad) te voeren.”

Vlaggen die na de gevechten van 2006 op verschillende plekken opgehangen werden (CC BY-SA 2.0 - wiki - Julien Harneis)
Vlaggen die na de gevechten van 2006 op verschillende plekken opgehangen werden (CC BY-SA 2.0 – wiki – Julien Harneis)
De doelen die toen centraal stonden waren de verdrijving van buitenlandse bezettingsmachten uit Libanon (militairen uit de Verenigde Staten en Frankrijk), vervolging van de Libanese falangisten, die het Libanese volk verraden zouden hebben tijdens de Libanese Burgeroorlog (die sinds 1975 woedde en tot 1990 zou duren) en de vestiging van een islamitisch regime in Libanon om het imperialisme te kunnen weerstaan.

Hezbollah, Israël en andere landen – recente conflicten

In mei 2000 trok Israël zich uit Libanon terug. Toch bleef Hezbollah Isräel vanuit het zuiden van Libanon met raketten aanvallen, omdat volgens de groepering Israël nog bepaalde kleien stukken van Libanon bezet hield. Toen strijders van de militante beweging in juli 2006 een Israëlische grenspost aanvielen, brak er een maand van vijandelijkheden aan die aan. In totaal stierven er 1300 personen.

Hezbollah besloot in 2013 om zich te mengen in de conflicten die na de Arabische Lente uitbraken. Specifiek tijdens de Syrische Burgeroorlog koos Hezbollah partij voor de Syrische president Al-Assad. Er stierven tijdens de gevechten naar schatting enkele honderden Hezbollah-militanten. In 2015 mengde de beweging zich in de Jemenitische Burgeroorlog, waarin de beweging steun gaf aan de zogenoemde Houthi’s.

Lees ook: Kenmerken van sjiisme – stroming binnen de islam
…en: Herkomst van het woord ‘terrorist’
…en: Hamas – Palestijnse islamitische beweging
Boek: Het Arabische kruidvat- Mark Heirman

Bronnen

Internet
-https://www.encyclopedia.com/history/asia-and-africa/middle-eastern-history/hezbollah
-http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/4314423.stm
-https://www.europa-nu.nl/id/vi1nntm6uau1/hezbollah
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Hezbollah

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie