Japanse capitulatie herdacht bij Indisch monument

Indisch Monument in Den Haag
Indisch Monument in Den Haag
Bij het Indisch Monument in Den Haag is donderdag voor de vijfentwintigste keer de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 herdacht. De herdenkingsplechtigheid vond plaats bij het Indisch Monument in Den Haag.


Ondanks het slechte weer kwamen er zo’n vierduizend mensen naar de herdenking. Mensen die zelf nog de oorlog hebben meegemaakt, veelal kind in de tijd van de oorlog, velen in gezelschap van hun kinderen, kleinkinderen en soms zelfs achterkleinkinderen.

Bij het Indisch werd een toespraak gehouden door Diederik van Vleuten en door Babiche Keuls, de kleindochter van Yvonne Keuls.

- advertentie -

Kranslegging

De vijftiende augustus is het officiële eindpunt van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Met de capitulatie van Japan kwam er namelijk een eind aan de oorlog in Zuidoost-Azië en dus ook in Nederlands-Indië. Bij het Indisch Monument in Den Haag werden donderdag alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië herdacht. Zowel burgers als militairen.

Bij het monument werden zoals ieder jaar kransen gelegd. De krans namens de Indische gemeenschap werd niet alleen gelegd door de mensen die de oorlog zelf hebben meegemaakt, maar ook door de generaties die na hen kwamen.

De toespraak van Diederik van Vleuten is hier in zijn geheel terug te lezen.

“Heel erg emotioneel om deze herdenking mee te maken”

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier