Dark
Light

Japanse soldaat hield zich 27 jaar schuil na einde oorlog

Shoichi Yokoi werd op 24 januari 1972 overmeesterd
Auteur:
2 minuten leestijd
De schuilplaats van de Japanner Shoichi Yokoi
De schuilplaats van de Japanner Shoichi Yokoi (Publiek Domein - wiki)

Eind januari 1972 overmeesterden twee lokale vissers op het eiland Guam – in de Grote Oceaan – een soldaat die verscholen zat in een zelfgebouwd hol in de grond. Het bleek te gaan om de Japanse militair Shoichi Yokoi. In zijn ondergrondse schuilplaats wachtte de Japanse sergeant naar verluidt op de militaire orders van zijn leidinggevenden. Maar ruim 27 jaar kwamen die niet. Logisch, want Guam was al in 1945 heroverd door de Verenigde Staten en Japan had inmiddels allang gecapituleerd.

Mijn laatste uur heeft geslagen…

Toen op de betreffende januariavond in 1972 de vissers Jesus Dueñas en Manuel De Gracia hun garnalennetten binnenhaalden, zagen ze ineens Yokoi. De Japanner dacht dat zijn laatste uur geslagen had en viel uit wanhoop de beide vissers aan. Deze overmeesterden hun aanvaller en brachten hem bij de lokale politiecommissaris. De agent onderwierp de onbekende man aan een verhoor. Toen de ware identiteit van de gevangene naar boven kwam, kreeg hij vrijgeleide om terug te keren naar Japan. Daar gearriveerd sprak Yokoi, in lijn met de Japanse schaamtecultuur, de legendarische woorden tegen een journalist…

“Het is met veel schaamte dat ik terugkom…”

…die in Japan nog steeds in de media aangehaald worden. In Japan werd Yokoi binnengehaald als een nationale held.

Liever dood dan levend de gevangenis in

Yokoi wist al sinds het begin van de jaren 1950 dat de oorlog afgelopen was. Later vertelde hij dat hij liever de dood verkoos dan levend gevangengenomen te worden. Op de foto zien we de onderaardse hut van soldaat Yokoi, met rechtsboven een pasfoto van hem. Op 22 september 1997 stierf Yokoi op 82-jarige leeftijd aan een hartaanval in de Japanse stad Nagoya.

Hiroo Onoda
Hiroo Onoda
Twee jaar na Na Yokoi gaven de twee laatste Japanners zich over: Hiroo Onoda en Teruo Nakamura. Eerstgenoemde hield zich bijna dertig jaar op het Filipijnse eiland Lubang verborgen in de jungle. Hij had kort na de oorlog al wel pamfletten gevonden met de boodschap dat de oorlog over was, maar hij dacht dat het om een list van de Amerikanen ging. In de jungle besloot hij de strijd daarom met enkele kompanen als guerrilla voort te zetten. Twee van hen stierven tijdens vuurgevechten. Een ander gaf zich in 1950 over. Nadat Onoda zich in 1974 eindelijk ook had overgegeven, werd de luitenant in Japan als held onthaald. Op de Filipijnen werd nog wel even over hem gesproken. Onoda had na afloop van de oorlog namelijk nog zeker tien Filipijnen gedood. De president van het land verleende hem hiervoor echter gratie.

Teruo Nakamura is officieel de laatste Japanner die zich overgaf. Eind december 1974 werd deze militair, die er eveneens van overtuigd was dat de oorlog nog aan de gang was, gearresteerd. Hij had zich jarenlang in leven gehouden op het Indonesische eiland Morotai.

Lees ook: Hirohito: keizer van Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog
…of: Harakiri / sappuku: zelfmoord van Japanse samoerai
Boek: De man die Nagasaki overleefde

Bronnen

Internet
-https://www.bbc.com/news/magazine-16681636
-https://www.history.com/this-day-in-history/japanese-soldier-found-hiding-on-guam
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Shoichi_Yokoi
-https://www.tracesofwar.nl/sights/8155/Shoichi-Yokois-Schuilplaats.htm
-https://www.nu.nl/buitenland/3677631/japanse-militair-zich-in-1974-overgaf-overleden.html

Enne Koops (1978-2023) was historicus en docent geschiedenis en maatschappijleer aan het Rietschans College in Ermelo. Zijn interesse ging uit naar onderwerpen als religie- en cultuurgeschiedenis, oorlogen, migratie, en de geschiedenis van Noord-Amerika, Nederland en Duitsland. Publiceerde vele artikelen op Historiek. Zie ook: In memoriam

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×