Historische LEGO-figuurtjes naar museum in Hoorn

1 minuut leestijd
Minifiguurtje van Albert Einstein
Minifiguurtje van Albert Einstein

Onderwijzer Daniël Ponsen kwam afgelopen jaar verschillende keren in het nieuws omdat hij tijdens zijn geschiedenislessen veelvuldig gebruikmaakt van LEGO. De komende maanden kunnen ook museumbezoekers kennismaken met het bijzondere werk van de leerkracht.

Hans Stuijfbergen, directeur van het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn, is onder de indruk van het werk van de basisschoolleraar. Toen hij erover las in de krant besloot hij de onderwijzer te benaderen en te kijken of er binnen de huidige tentoonstelling, over de negentigjarige geschiedenis van LEGO, aandacht aan Ponsens lesmethode kon worden besteed.

LEGO-versie van Elvis Presley
LEGO-versie van Elvis Presley
De onderwijzer kreeg zo’n tien jaar geleden een eerste historisch LEGO-figuurtje: een Romeinse legionair. Ponsen raakte geïnspireerd en besloot een les te geven rondom dit figuurtje en de kracht van het Romeinse legioen. Daarna begon hij zelf zijn favoriete historische figuren na te maken, van neanderthaler en tyrannosaurus rex tot de Amerikaanse president Barack Obama. Sommige onderdelen zijn bedrukt of voorzien van in het huishouden gevonden onderdeeltjes.

De leraar gebruikt het speelgoed niet alleen in de les, hij maakte ook een educatieve website vol informatie over de ‘historische prestaties’ van de minifiguurtjes.

De komende maanden zijn tweeëndertig van Ponsen’s beroemdheden in de tentoonstelling in Hoorn te zien. Samen met geluidsfragmenten, een item uit het Jeugdjournaal, krantenartikelen, posters en kleurplaten.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×