Museum Het Valkhof toont getijdenboek Gebroeders Van Limburg

Onlangs dook in België een onbekend vijftiende-eeuws getijdenboek op. Het manuscript is verlucht met 30 tekeningen, die sterke gelijkenissen vertonen met werk van de Nijmeegse gebroeders Van Limburg. Het boek op zaterdag 27 en zondag 28 augustus voor het publiek te bewonderen in Museum Het Valkhof in Nijmegen.

Professor Eberhard König, autoriteit op het gebied van middeleeuwse manuscripten, schreef het getijdenboek begin 2016 toe aan de gebroeders Van Limburg, grondleggers van de Nederlandse schilderkunst. Andere bekende werken van deze schilders liggen in kluizen in New York en Chantilly, Frankrijk, en zijn zelden tot nooit voor het publiek toegankelijk.

Voor het publiek is de expositie een unieke – en wellicht enige – kans om een werk van de gebroeders Van Limburg met eigen ogen te bekijken. Een deskundige geeft op zaal uitleg over het boek. Daarnaast zijn er lezingen over het leven en het werk van de gebroeders Van Limburg en speciaal voor de expositie is er een korte film gemaakt over de achtergrond van het getijdenboek.

Laatmiddeleeuwse miniaturisten

Zeshonderd jaar geleden overleden de broers Herman, Paul en Johan van Limburg. Zij zijn de in Nijmegen geboren laatmiddeleeuwse miniaturisten van de wereldberoemde getijdenboeken Les Très Riches Heures en Les Belles Heures, gemaakt in opdracht van de Franse hertog Jean de Berry. Drie jaar geleden dook een ander boekje op, nadat het lange tijd in privébezit was geweest. Het getijdenboek is mogelijk een geschenk van hun mecenas Jean de Berry aan zijn neef Lodewijk van Orleans en diens vrouw Valentina Visconti. De nieuwe eigenaar stelt het ter beschikking voor de expositie in Museum Het Valkhof tijdens het 12e Gebroeders van Limburg festival in het laatste weekend van augustus.

- advertentie -

Boek: De Gebroeders Van Limburg

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: