Dark
Light

Bijna 10.000 euro voor zes flessen VOC-wijn

Auteur:
1 minuut leestijd
Twee van de geveilde flessen wijn – Foto: Veiling Sylvies

In Antwerpen zijn zes flessen wijn geveild die afkomstig zijn uit het VOC-schip ’t Vliegend Hert. De flessen drank brachten gezamenlijk 9700 euro op. Ze werden gekocht door een Belgische wijnantiquair.

’t Vliegend Hert werd in 1729 gebouwd en vervoerde goederen van en naar Batavia, de hoofdstad van Nederlands-Indië. In februari 1735 zonk het schip voor de Belgische kust. Aan boord bevond zich toen voornamelijk geld van de VOC waarmee in Azië goederen zouden worden aangeschaft. Naast de geldkisten waren er ook materialen voor eigen gebruik aan boord waaronder degens en wijn voor de heren in Batavia.

Lange reis

Het scheepswrak ligt op veertien meter diepte, ongeveer achttien kilometer van de Belgische plaats Zeebrugge. In de jaren tachtig haalden archeologen de zes flessen wijn uit het schip.

Er was veel interesse voor de veiling, vooral vanuit Europa. Dit kwam waarschijnlijk omdat het veilinghuis potentiële kopers uit China en de Verenigde Staten had gewaarschuwd dat de flessen de lange reis naar hun land niet zouden overleven. De flessen zijn gekocht door Wijnantiquair Chris Thiran van Belgium Win Watchers.

Gerelateerde boeken:

×