Op zaterdag 13 februari 2016 zijn historische burgers, soldaten, ambachtslieden en zeelieden anno 1795 in levende lijve te zien bij Museum De Delft in Rotterdam-Delfshaven tijdens de ‘Dag van de Bataafsche Vryheid’.
‘Vryheid, Gelykheid en Broederschap’
Zoals gebruikelijk tijdens de ‘Bataafsche Omwenteling’ in 1795, zal in Museum De Delft een ‘vryheidsboom’ worden opgericht en zullen de nieuw verworven vrijheden ‘vryheid, gelykheid en broederschap’ worden gevierd door ‘het volk’ en de gegoede burgerij. De Marechaussée zal toezien op een waardig verloop van de festiviteiten rond de ‘vryheidsboom’ en zee-officieren zullen de opbouw van de vloot en de strijd tegen de Engelsen bespreken.
’s-Lands Schip van Oorlog ‘Delft’ wordt herbouwd
Bij het Rotterdamse Museum De Delft wordt ’s-Lands Schip van Oorlog ‘Delft’ herbouwd: een marineschip dat van 1782 tot 1797 heeft gevaren en in de strijd tegen de Engelsen in 1797 (Zeeslag bij Kamperduin) verloren is gegaan. In het museum zijn onder meer scheepskanons, het grote anker en andere duikvondsten te zien van de oorspronkelijke ‘Delft’, waarvan het wrak in de Noordzee ligt, ter hoogte van Scheveningen.
Levende geschiedenis
Aan het levende geschiedenis-evenement bij Museum De Delft werken de volgende verenigingen mee: Allemansend (Bataafse kapers), De Bataafsche Burgermacht, De Maastrichter Brigade (Marechaussée), Het Salet (gegoede burgerij), de Meryton Society (gegoede burgerij) en Equipage De Delft (Bataafsche mariniers, scheepsvolk zee-officieren en scheepsambachtslieden). De ‘Dag van de Bataafsche Vryheid’ is een initiatief van Vereniging ‘Equipage De Delft’, die is gevestigd in Rotterdam-Delfshaven en Hellevoetsluis. De deelnemende verenigingen zijn aangesloten bij de ‘Napoleontische Associatie der Nederlanden’.