Dark
Light

G.A. Lindeboomprijs voor biografie ‘De lijfarts van de koning’

Prijs voor beste medisch-historische publicatie
Auteur:
1 minuut leestijd

Catharina Th. Bakker heeft vrijdagmiddag de G.A. Lindeboomprijs ontvangen voor haar boek De lijfarts van de koning. Het avontuurlijke leven van Franz Joseph Harbaur, 1776-1824.

De lijfarts van de Koning - Catharina Th. BakkerDe prijs, die wordt uitgeloofd voor de beste medisch-historische publicatie van de afgelopen vier jaar, bestaat uit een geldbedrag en een oorkonde. De lijfarts van de koning verscheen in 2020 en vertelt het verhaal van Franz Joseph Harbaur, de lijfarts van koning Willem I.

Harbaur was de zoon van een eenvoudige plattelandschirurgijn in de Elzas. Tijdens de Franse Revolutie belandde hij als oorlogsvluchteling in Duitsland, waar hij geneeskunde ging studeren. Hij ontpopte zich tot een vooraanstaand arts en was bevriend met verschillende grootheden, onder wie Friedrich Schiller en Johann Wolfgang von Goethe. En uiteindelijk werd hij ook een machtig man aan het hof van koning Willem I.

De jury over het boek:

In deze kritische biografie, waarvoor Bakker een indrukwekkende hoeveelheid bronnen heeft bestudeerd, neemt de auteur de lezer mee in een gedetailleerde en meeslepende beschrijving van de lotgevallen van de hoofdpersoon. Op overtuigende manier gebruikt zij de maatschappelijke context van het hof van Koning Willem I aan het einde van de achttiende eeuw en het begin van de negentiende eeuw als een lens om het leven van Harbaur te reconstrueren. […] Het boek is bijzonder fraai uitgevoerd en zodanig plezierig geschreven dat ook niet medisch-historici het boek geboeid zullen lezen.

De G.A. Lindeboomprijs is vernoemd naar de internist en medisch-historicus prof. dr. G.A. Lindeboom, die vanaf de jaren vijftig een grote rol speelde in het medisch-historisch onderwijs. De prijs is bedoeld als erkenning van en waardering voor zeer bijzondere verdiensten op het terrein van de medische geschiedschrijving. In dit geval gaat het om de beste publicatie in de afgelopen vier jaar, met uitzondering van dissertaties.

Boek: De lijfarts van de Koning – Catharina Th. Bakker

×