Week van de koloniale geschiedenis

‘Breng resten Sinterklaas naar Turkije’

Sinterklaas
Sinterklaas – Foto: CC/Gaby Kooiman
Het Turkse ministerie van Cultuur wil dat de resten van Sint-Nicolaas overgebracht worden naar Turkije. Dat meldde het ANP zondag.

De heilige Nicolaas was in de vierde eeuw bisschop van Myra. Dat Turkse plaatsje bevindt zich vlakbij het huidige Demre. De Turkse minister van Cultuur, Ertugrul Günay, wil dat de resten van Sint Nicolaas overgebracht worden naar de Sint-Nicolaaskerk in deze stad.


- advertentie -
Basiliek van Sint-Nicolaas in Bari – Foto: CC

De bisschop werd werd na zijn dood begraven in Demre maar zijn resten werden vermoedelijk in de elfde eeuw door zeelieden vanuit Myra naar de Italiaanse stad Bari gebracht. Daar bevinden ze zich nu nog steeds, in de Basiliek van Sint-Nicolaas.

De Turkse minister van Cultuur wil nu dus dat de resten terugkeren naar Demre. Omdat de plek is waar de bisschop leefde en werkte en ook omdat hij daar na zijn dood aanvankelijk te ruste werd gelegd.

Sinterklaas

In Nederland en België vindt het kinderfeest Sinterklaas zijn oorsprong in Nicolaas van Myra. Vanaf zijn jonge jaren zou Nicolaas al wonderen hebben verricht. Direct na zijn geboorte zou hij bijvoorbeeld al rechtop in een badje hebben kunnen staan en op vastendagen wilde hij niet drinken van zijn moeders borst. De naamdag van de man die na zijn dood heilig werd verklaard is 6 december.

Oorspronkelijk werd de bisschop alleen in het oosten van Europa vereerd. Vanaf de dertiende eeuw vond die verering ook in West Europa plaats.

In de zestiende eeuw probeerden Nederlandse calvinisten het sinterklaasfeest af te schaffen. Het zou teveel heidense elementen bevatten. De pogingen slaagden niet. Het Sinterklaas-feest was ontzettend populair, ook onder de protestantse bevolking.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: