Dark
Light

Rusland viert Dag van de Overwinning

Auteur:
1 minuut leestijd

Foto: Still YouTube
In de Russische hoofdstad Moskou is maandag met een grote militaire parade het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Rusland viert ieder jaar op 9 mei de Dag van de Overwinning. Het land staat dan stil bij de overwinning op nazi-Duitsland en herdenkt ook de grote opofferingen die er tijdens de Tweede Wereldoorlog, in Rusland ook wel de Grote Vaderlandse Oorlog genoemd, moesten worden gebracht. De oorlog kostte naar schatting 26,6 miljoen inwoners van de voormalige Sovjet-Unie het leven.Met de ondertekening van de Duitse overgave kwam er op 9 mei een eind aan de bloedige oorlog.

Zoals ieder jaar werd de Dag van de Overwinning ook dit jaar gevierd met een grote militaire parade op het Rode Plein in Moskou. Aan deze parade namen tienduizenden militairen deel. De parade werd onder meer gadegeslagen door president Dmitri Medvedev en premier Vladimir Poetin. Voorafgaand werd er een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de oorlog.

In een toespraak eerde president Medvedev de aanwezige oorlogsveteranen. De Dag van de Overwinning noemde hij in zijn toespraak de “heiligste van alle vrije dagen”.

Video van de militaire parade:

×