Striptekenaars maken eigen versie van Utrechts Psalter

Twintig tekenaars maken een eigentijdse versie van het Utrechts Psalter, het beroemde middeleeuwse handschrift dat afgelopen najaar op de Werelderfgoedlijst van Unesco werd geplaatst. De tekenaars zijn naar aanleiding van het 380-jarig bestaan van de Universiteit Utrecht gevraagd om de psalmen in het Utrechts Psalter te ‘verstrippen’.

Het Utrechts Psalter werd rond 830 gemaakt in of nabij Reims (Frankrijk). Het gaat om een van de bekendste middeleeuwse handschriften in Nederlands bezit. Het werk bevat 150 psalmen en zestien Bijbelse liederen die op een voor die tijd revolutionaire manier zijn geïllustreerd.  In 1716 werd het handschrift geschonken aan de bibliotheek van de Universiteit Utrecht.

Utrechts Psalter op Werelderfgoedlijst Unesco
Utrechts Psalter

Voor de ‘verstripping’ van het middeleeuwse manuscript zijn onder meer tekenaars van De Inktpot benaderd. Dit is een gezelschap van stripmakers uit Utrecht. Ook enkele tekenaars die aan de universiteit zijn verbonden – waaronder Niels Bongers, Marcel Ruijters en Albo Helm – buigen zich met hun potloden en pennen over het psalter.

De tekeningen worden vanaf 30 maart vier weken geëxposeerd in de Domkerk in Utrecht.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: