Utrechts Psalter maand te zien in Utrecht

‘Handschrift leest als een stripverhaal’

Het Utrechts Psalter, dat eerder deze maand werd toegevoegd aan het Memory of the World Register van Unesco, wordt een maand lang tentoongesteld in Museum Catharijneconvent in Utrecht.

Samen met bijvoorbeeld het Dagboek van Anne Frank en de Archieven van de VOC behoort het Utrechts Psalter volgens Unesco tot het belangrijkste erfgoed in de wereld. Om dit te vieren wordt het kroonjuweel van de Universiteit Utrecht een maand lang tentoongesteld in de eregalerij van Museum Catharijneconvent. Normaal ligt het beroemde handschrift in de kluis van de Universiteitsbibliotheek.

Utrechts Psalter op Werelderfgoedlijst Unesco
Utrechts Psalter op Werelderfgoedlijst Unesco

Het psalmboek uit de vroege Middeleeuwen is bijna 1200 jaar oud. Het is rond 830 gemaakt in of nabij Reims (Frankrijk). Het bevat 150 psalmen en zestien Bijbelse liederen die op een voor die tijd revolutionaire manier zijn geïllustreerd. Via Engeland is het Psalter uiteindelijk in Utrecht terecht gekomen. In 1716 is het geschonken aan de bibliotheek van de Universiteit Utrecht, die het sinds die tijd bewaart.

In Museum Catharijneconvent is te zien dat het Utrechts Psalter op een bijzondere manier is geïllustreerd.

- advertentie -

Het museum:

“Het handschrift leest als een stripverhaal waarin delen uit de teksten boven de psalm zijn afgebeeld. De dynamische en schetsmatige stijl van de tekeningen uit het Utrecht Psalter was zeer vernieuwend. De tekeningen doen soms denken aan het werk van Jeroen Bosch en de stijl en de afbeeldingen worden nog eeuwen lang in Frankrijk en Engeland geïmiteerd. Het boek was dus een echte trendsetter.”

Geïnteresseerden kunnen het bijzondere werk van 21 oktober tot en met 22 november bewonderen in het museum.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: