Dark
Light

Tour startte in 1954 voor het eerst in Nederland

Auteur:
1 minuut leestijd

In 2015 is Utrecht de startplaats van de Tour de France. Het is niet voor het eerst dat de wereldberoemde wielerwedstrijd in Nederland begint. In 1954 gebeurde dat voor het eerst. De Tour begon toen in Amsterdam.

Tijdens deze eenenveertigste Tour de France werd er nog gereden met landenploegen. In totaal begonnen 110 renners uit zeven verschillende landen aan deze editie die vanuit het Olympisch Stadion in Amsterdam begon. De etappe leidde onder meer langs Haarlem, Noordwijk, Den Haag, Rotterdam en Dordrecht. Via Brabant reed de karavaan uiteindelijk België in.

Nog op Nederlandse bodem was Wout Wagtmans gedemarreerd. Met een groepje van zo’n twintig rijders reed hij uiteindelijk naar finishplaats Brasschaat bij Antwerpen waar hij de etappe met afstand won. Wagtmans pakte niet alleen de dagzege maar kreeg ook gelijk de gele trui omgehangen. Bovendien leidde Nederland het ploegenklassement na deze eerste etappe.

Er waren nog meer successen in deze historische editie van de Tour de France. Ook Wim van Est en Henk Faanhof schreven een etappe op hun naam.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×