Week van de koloniale geschiedenis

Nieuwe Kerk komt met tentoonstelling over indianen

Crow strijder – Edward S. Curtis, 1909
De Nieuwe Kerk in Amsterdam komt komende winter met een tentoonstelling over de artistieke tradities van indianen van het Noord-Amerikaanse continent. In de tentoonstelling wordt aan de hand van zeven regio’s een beeld geschetst van de kunst en cultuur van indianenvolken. Ook wordt de beroemde ‘Schaghen-brief’ uit 1626 getoond.

In Noord-Amerika zijn de indianen verdeeld over meer dan 500 stammen. Verreweg de meeste hebben een eigen taal, kunsttraditie en cultuur, veelal beïnvloed door geografische ligging en klimaat.

In de tentoonstelling, getiteld Indianen, Kunst en cultuur tussen mythe en realiteit wil de Nieuwe Kerk de “schoonheid en diversiteit van de Native American Art” tonen.

- advertentie -

De expositie gaat specifiek in op de overdracht van tradities bij de indianen. De Nieuwe Kerk:

Al deze kunst- of kunstnijverheidstraditieszijn zeer eigen aan een bepaalde regio: vlechtwerk van stekelvarkennaalden uit het gebied van de Great Lakes, historische schilderkunst uit de prairies, aardewerk van de pueblo’s in het zuidwesten, textiel van de Navajo, manden uit Californië, houtsnijwerk van de noordwestkust en beeldhouwwerk van het Arctische noorden. Naast eeuwenoude voorwerpen toont de kerk werk van hedendaagse indiaanse kunstenaars die zich inspannen om indiaanse kunst en cultuur door te geven.

Schaghenbrief uit 1626

De eerste contacten tussen Noord-Europeanen en Noord-Amerikaanse indianen vormen het startpunt van de tentoonstelling. zo wordt bijvoorbeeld de beroemde Schaghenbrief uit 1626 geëxposeerd. Deze brief wordt vaak aangeduid als het Nederlandse aankoopbewijs van Manhattan.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie

De Schaghenbrief uit 1626

Het is niet de officiële aankoopakte, die bestaat niet meer. Het betreft een brief van Pieter Schaghen, vertegenwoordiger van de Staten-Generaal. In deze brief wordt melding gemaakt van de aankomst van het schip Wapen van Amsterdam, dat dan net uit Nieuw Nederland is teruggekeerd met het nieuws dat de Nederlanders een stuk land genaamd Manhattan van de indianen hebben gekocht. Dit ‘voor de waerde van 60 gulden…’.

In de tentoonstelling worden ook de Nederlandse en Europese beeldvorming over de indianen onder de loep genomen.

De tentoonstelling (15 december 2012 – 14 april 2013) komt tot stand in samenwerking met gastconservator David Penney, specialist op het gebied van Native American Art en verbonden aan het National Museum of the American Indian in Washington DC.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: