Balthasar Gerards – Moordenaar van Willem van Oranje

De katholiek Balthasar Gerards maakte op 10 juli 1584 een einde aan het leven van Willem van Oranje. De leider van de Nederlandse Opstand werd in het Prinsenhof in Delft van dichtbij neergeschoten. Door deze gebeurtenis is Balthasar Gerards onlosmakelijk met de Nederlandse geschiedenis verbonden. Wie was hij?

Filips II en de hand van God

Filips II, de machtigste man van zijn tijd, beschouwde zich als door God gezonden om het rooms-katholicisme te laten zegevieren.

Slag bij Lepanto (1571)

Op 7 oktober 1571 vond de Slag bij Lepanto plaats, tussen de christelijke Heilige Liga en het islamitische Ottomaanse Rijk.

De Pragmatieke Sanctie (1549)

In de Pragmatieke Sanctie van Karel V werd bepaald dat de bezittingen van de keizer in de Nederlanden voortaan 'een en ondeelbaar' zouden zijn.

Koninginnen van Spanje

De Spaanse traditie voorziet al sinds vele eeuwen in de voorrang van mannelijke boven vrouwelijke troonopvolgers. Dat betekent echter niet dat koninginnen altijd een onbeduidende rol speelden.

Alva en de Tiende Penning

In het Belasting en Douane Museum in Rotterdam is tot en met september de tentoonstelling ‘Opstand! Het grootste belastingoproer uit de Nederlandse geschiedenis’ te zien. De Opstand tegen Spanje had namelijk alles met onpopulaire belastingmaatregelen te maken. Pronkstuk in de tentoonstelling: het persoonlijke harnas van de hertog van Alva. Alhoewel

Spaanse staatsbankroeten

Tijdens het bewind van Filips II werd er op verschillende fronten oorlog gevoerd om het Rooms-katholieke geloof te verdediging. Dit leidde echter ook regelmatig tot een staatsbankroet. Het financiële beleid van de Habsburgers in de zestiende en zeventiende eeuw.

Spaanse Meesters uit de Hermitage

Bij de Hermitage in Amsterdam zijn vanaf zaterdag zestig meesterwerken uit de Spaanse kunstgeschiedenis te bewonderen. Te zien zijn bijvoorbeeld schilderijen van bekende meesters als El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo en Goya.

De ‘peerdemuile’ van Karel V

Een opeenvolging van huwelijken met incestueuze inslag had na verloop van tijd echter opvallende fysieke deformaties tot gevolg, alsof de evolutie zelf een stokje voor het plan wou steken.

De Beeldenstorm. Van oproer tot Opstand in de Nederlanden

Al vanaf het begin heeft de Beeldenstorm eerder een georganiseerd en geregisseerd, dan een spontaan karakter. In veel plaatsen in Noord en Zuid huren de prille calvinistische kerkenraden werklui in om de beelden op enigszins ordelijke manier te verwijderen.