Het begrip regent is afkomstig uit de politieke geschiedenis. Dit woord duidt op een bestuurder in de tijd van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (1588-1795). Maar ook de constitutionele monarchie die wij sinds de negentiende eeuw hebben, kent regenten.
De Akte van Seclusie was een geheim document dat in 1654 werd opgesteld als extra clausule bij het Verdrag van Westminster, het vredesverdrag dat een einde maakte aan de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog (1652-1654).
Rudolf Samuel Henzi, geboren in Bern in 1731, was in dienst van stadhouder Willem V. Zijn brieven aan de stadhouder zijn recent bestudeerd.
Stadhouder Willem V, de laatste stadhouder van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Zoon van stadhouder Willem IV en vader van koning Willem I.
Willem IV was erfstadhouder en de eerste stadhouder in alle gewesten van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Grootvader van koning Willem I.
Willem III van Oranje was stadhouder in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Koning van Engeland. Hij was de laatste stadhouder met Willem van Oranje als stamvader
Stadhouder Willem II van Oranje is de eerste zoon van stadhouder Frederik Hendrik en kleinzoon van Willem van Oranje. Hij trouwde al op veertienjarige leeftijd en was drie jaar stadhouder.
Stadhouder van Holland, Zeeland, Utrecht, Overijssel, Gelderland, Groningen en Drenthe. Jongste zoon van Willem van Oranje en getrouwd met Amalia van Solms. Ter nagedachtenis aan hem is de Oranjezaal gebouwd.
Willem van Oranje (Willem de Zwijger) leidde de opstand tegen de Spaanse machthebbers in de 16e eeuw. Hij wordt ook wel 'Vader des Vaderlands' genoemd.
Prins van Oranje, graaf van Nassau. Stadhouder in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Kwam in conflict met Johan van Oldenbarnevelt.