‘Willem van Oranje had uitgekiende mediastrategie’

Willem van Oranje
Willem van Oranje
Volgens promovenda Femke Deen speelden media en communicatie speelden een aanzienlijke rol in de Nederlandse Opstand.

De betrokken partijen zouden op grote schaal verschillende media hebben ingezet om een breed publiek te betrekken bij de gebeurtenissen. Hierdoor ontstond een levendig publiek debat over de politieke en religieuze ontwikkelingen. Dat debat, waarin lokale thema’s en actoren een doorslaggevende rol speelden, zou ook in grote mate de politieke agenda hebben bepaald.

De opstandelingen gebruikten onder leiding van Willem van Oranje veel veerschillende media tijdens hun strijd tegen de Spanjaarden. Femke Deen onderzocht hoe de partijen op lokaal niveau communicatiemiddelen inzetten voor eigen doeleinden. Volgens de onderzoekster waren de mediastrategieën al zeer uitgekiend. Er werden onder meer veel handgeschreven brieven en liederen onder de mensen verspreid. Later kwamen daar pamfletten en kranten bij.

De promovenda hoopt woensdag aan de Universiteit van Amsterdam te promoveren op haar onderzoek Publiek debat en propaganda in Amsterdam tijdens de Nederlandse Opstand (1566-1578).

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: