Dark
Light

Zoon Reagan kijkt terug op toespraak Challenger-ramp

Auteur:
1 minuut leestijd

Deze week is het 30 jaar geleden dat de Space Shuttle Challenger, amper een minuut na de lancering, ontplofte. De Amerikaanse president Ronald Reagan sprak het volk nog dezelfde avond toe. Hij koos in zijn speech woorden van troost en liet de schuldvraag liggen. Hoe oprecht was Reagan? Aankomende zondag kijkt VPRO Speeches met de zoon van de oud-president, Ron Reagan junior, terug op de toespraak.

Amerika was in shock. Omdat er in het kader van het project ‘Teachers in Space’ een lerares aan boord van de Space Shuttle was gestapt, keken miljoenen schoolkinderen op 28 januari 1986 live naar de noodlottige lancering. President Reagan sprak op de avond na ramp het volk toe. Niet met zijn geplande State of the Union-speech, maar met een die dag geschreven speech waarin hij in vier minuten stilstond bij de ramp met de Space Shuttle, de astronauten als helden en pioniers neerzette en met het Amerikaanse volk meevoelde in haar rouw. Ron Reagan junior legt in Speeches uit hoe zijn vader hier op een handige manier de rol van emotie- en crisismanager speelde.

Nalatigheid

Hoe anders keek onderzoeksjournalist Karl Grossman naar de ramp met het ruimteveer. Voor hem was het het zoveelste bewijs van de grove nalatigheid en onverantwoorde risico’s die NASA heeft genomen met de volksgezondheid. In Speeches kijkt Grossman terug op de ramp en kan hij nog steeds niet anders concluderen dan dat deze te wijten was aan menselijke fouten die voorkomen hadden kunnen worden.

Challenger Disaster Live on CNN

×